Άλλες χρήσεις του Ευκαλύπτου

Ο ευκάλυπτος είναι ένα δέντρο με πολλά διαφορετικά χαρακτηριστικά και χρήσεις. Οι βασικότερες  σχετίζονται με:

 

Την παραγωγή χαρτοπολτού: 
Ο ευκάλυπτος αποτελεί την πιο κοινή πηγή μικρής ίνας για παραγωγή χαρτοπολτού. Ο Eucalyptus Globulus και ο Eucalyptus Grandis είναι οι πλέον χρησιμοποιούμενες ποικιλίες για την παραγωγή χαρτιού. Συγκριτικά με άλλα ξύλα, το μήκος των ινών του ευκαλύπτου είναι σχετικά μικρό και ομοιόμορφο,  με ελαφριά τραχύτητα. Οι ίνες είναι λεπτές, αλλά με σχετικά παχιά τοιχώματα. Αυτό επιτρέπει τη δημιουργία ομοιόμορφου χαρτιού με υψηλό συντελεστή αδιαφάνειας, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για όλους τους τύπους των χαρτιών. Η χαμηλή τραχύτητα, είναι σημαντική για την υψηλή ποιότητα του χαρτιού.
Τέλος, ο υψηλός αριθμός ινών ανά γραμμάριο, καθιστά τον ευκάλυπτο κατάλληλο για τη δημιουργία μικρών και λεπτών εφημερίδων. 

 

Την αρωματοθεραπεία: 
Τα έλαια του ευκαλύπτου, πέρα από τις άκρως θεραπευτικές τους ιδιότητες σε κρυολογήματα, αναπνευστικά προβλήματα και πληγές, έχουν ιδιαίτερα ευεργετική και χαλαρωτική δράση στο σώμα. Χρησιμοποιούνται ευρέως στο μασάζ, για την ξεκούραση των μυών και τον άκρων. Τα έλαια του ευκαλύπτου διεισδύουν άμεσα στο οργανισμό, ακόμα κι όταν χρησιμοποιούνται επιδερμικά, προσφέροντας ορατά αποτελέσματα ξεκούρασης και ευεξίας. 

 

Τη δημιουργία χρωστικών ουσιών:
Όλα τα μέρη του ευκαλύπτου μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία χρωστικών ουσιών, οι οποίες είναι πλούσιες σε πρωτεϊνικές φυτικές ίνες και κατάλληλες για χρήση σε μετάξι και μαλλί. Οι χρωστικές ουσίες δημιουργούνται με επεξεργασία μέρους του φυτού σε συνδυασμό με νερό. Τα χρώματα που μπορούν να δημιουργηθούν κυμαίνονται από κίτρινο, πορτοκαλί και πράσινο μέχρι καφέ, σοκολατί καφέ και το  βαθύ κόκκινο χρώμα της σκουριάς. Το υλικό που απομένει από την επεξεργασία μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα.

 

Τις κατασκευές: 
Η μεγάλη πυκνότητα και η ανθεκτικότητα του ξύλου του ευκαλύπτου το καθιστούν κατάλληλο για χρήση σε οικοδομές. Πολλά υποστηρίγματα είναι κατασκευασμένα από ξύλο ευκαλύπτου και αφού δεν φθείρεται ενδείκνυται και για πατώματα παρκέ.

 

Την επιπλοποιία: 
Το νοβοπάν από ξύλο ευκαλύπτου, χρησιμοποιείται ευρέως για την κατασκευή επίπλων εσωτερικού και εξωτερικού χώρου και για τη δημιουργία διακοσμητικών αντικειμένων.
Τα έπιπλα που φτιάχνονται από ξύλο ευκαλύπτου είναι υψηλής ποιότητας, πολύ ανθεκτικά και σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές συγκριτικά με τα έπιπλα που έχουν κατασκευαστεί από άλλο είδος ξύλου 

 

Τον καθαρισμού σπιτιού: 
Πάρα πολλά προϊόντα οικιακής χρήσης έχουν ως βάση τους τον ευκάλυπτο. Το ιδιαίτερα διακριτικό του άρωμά τον έχει καταστήσει ιδιαίτερα δημοφιλή σε αυτού του είδους τα προϊόντα (απορρυπαντικά, σαπούνια και λοιπά καθαριστικά είδη). 

 

Ειδικές χρήσεις ευκαλύπτου: 
Το νέκταρ του ευκαλύπτου παράγει εξαιρετικής ποιότητας μέλι. Επίσης,  ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο ευκάλυπτος χρησιμοποιείται ευρέως ως ‘’ανεμοφράκτης’’ και ως μέσο ηχομόνωσης στις Εθνικές Οδούς. 

 

Πηγή: www.wikepedia.org 

Ενημερωθείτε αναλυτικά για τη Συμβολαιακή Καλλιέργεια, τους τρόπους επένδυσης και τις αποδόσεις της.

Δείτε αναλυτικά της περιοχές και τις εκτάσεις που εφαρμόζει η εταιρείας μας Ενεργειακή και Συμβολαιακή καλλιέργεια, καθώς και λοιπές δραστηριότητες του ομίλου.

Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε παγκόσμια κλίμακα, σχετικά με την καλλιέργεια του Ευκαλύπτου και την ανάπτυξή του.