Βοτανική και Φαρμακευτική χρήση του Ευκαλύπτου

Το δέντρο ευκαλύπτου, το οποίο είναι γηγενές της Αυστραλίας και της Τασμανίας, χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς, όπως την επούλωση πληγών και τις μυκητιασικές λοιμώξεις. Τα μέρη του ευκαλύπτου που χρησιμοποιούνται γι' αυτούς τους σκοπούς είναι τα φύλλα, τα έλαια που εξάγονται από τα φύλλα και τα υποπροϊόντα από τις κορυφές των κλαδιών. Από αυτά τα μέρη του φυτού δημιουργούνται και αλοιφές για τοπική δερματική χρήση, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν τα φύλλα του ευκαλύπτου ως βασικό συστατικό για τσάι.

Αν και υπάρχουν πολλά είδη ευκαλύπτου, με κάποια είδη να φτάνουν τα 20 μέτρα ύψος ενώ άλλα να φτάνουν στο ύψος θάμνου, το είδους του ευκαλύπτου που χρησιμοποιείται περισσότερο για ιατρικούς σκοπούς είναι ο ευκάλυπτος Globulus, γνωστός και ως Blue Gum.

Τα φύλλα του ευκαλύπτου έχουν δερματώδη υφή και περιέχουν τανίνες, φλαβονοειδή και πτητικά έλαια. Αυτά τα έλαια είναι πλούσια σε κινεόλη, η οποία είναι μια αντισηπτική ουσία που χρησιμοποιείται σε παστίλιες κατά του βήχα, σε σιρόπια, σπρέι, οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα. 

Tα έλαια ευκαλύπτου συναντώνται σε πολλά προϊόντα όπως είναι οι αλοιφές, τα υγρά εκχυλίσματα ακόμα και σε καθημερινής χρήσεως προϊόντα.

 

Βοτανικές Χρήσεις:
Η βοτανική χρήση του ευκαλύπτου, περιλαμβάνει την προσθήκη του ως συστατικό σε τσάγια, τα οποία χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στη μείωση του πυρετού, καταπολεμώντας τη φλεγμονή. Επίσης, τα φύλλα του μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να απαλύνουν τον πονόλαιμο, τη βρογχίτιδα, την ιγμορίτιδα και άλλα αναπνευστικά προβλήματα, κάνοντας γαργάρες από το υγρό των βρασμένων φύλλων. Το έντονο άρωμα του ευκαλύπτου μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί για να ανακτήσει κάποιος τις αισθήσεις του σε περίπτωση λιποθυμίας.
 

Φαρμακευτικές Χρήσεις:
Ο ευκάλυπτος συμβάλλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος, της γρίπης, της συμφόρησης του στήθους, του πονόλαιμου, της βρογχίτιδας, της πνευμονίας και άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τη μορφή υγρού να ληφθεί ως χάπι, σε συσκευές εισπνοής ή και αλοιφή. Ορισμένοι προσθέτουν ευκάλυπτο στο τσάι τους για να ανακουφιστούν από τον πονόλαιμο. 

Ο ευκάλυπτος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εξωτερική χρήση σε θεραπείες διάφορων ασθενειών και καταστάσεων όπως εγκαύματα, αμυχές, πληγές, δοθιήνες και έλκη χάρη στις αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητές του. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου που προκαλείται από ρευματισμούς, δυσκαμψία και άλλα νευρολογικά αίτια. Μερικοί χρησιμοποιούν τον ευκάλυπτο και ως εντομοαπωθητικό τρίβοντας τον επάνω στο δέρμα, καθώς και για την ανακούφιση ενάντια στη συμφόρηση και τον βήχα. Ο βρασμός των φύλλων ευκαλύπτου σε νερό και η εισπνοή των ατμών, μπορούν επίσης να βοηθήσουν παρέχοντας ανακούφιση από το άσθμα, καθώς και σε άλλα αναπνευστικά προβλήματα.

Τα φαρμακευτικά έλαια που εξάγονται από τον ευκάλυπτο μπορεί να περιέχουν σημαντικές ποσότητες ευκαλυπτόλης ή κινεόλης, τα οποία θεωρούνται ότι είναι τα πιο ισχυρά αντισηπτικά της κατηγορίας τους.

Αυτός ο τύπος ελαίου κατά κύρια βάση χρησιμοποιείται ως τονωτικό και ως αντισηπτικό, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη θωράκιση της καρδιακής λειτουργίας, ενώ θωρακίζει και τον οργανισμό. Αυτά τα φαρμακευτικά έλαια θεωρούνται ιδανικά για αλοιφές του δέρματος, λόγω των θεραπευτικών και αντισηπτικών χαρακτηριστικών τους. Είναι αποτελεσματικά στις περιπτώσεις σκασμένων χεριών, την καταπολέμηση της πιτυρίδας ακόμη και για την βελτίωση των κηλίδων στα χέρια. Βοηθούν στην ανακούφιση των πόνων της πλάτης, των ποδιών και των αρθρώσεων, καθώς μειώνουν σημαντικά και τους μυϊκούς πόνους.


Εφιστούμε την προσοχή στον αναγνώστη: το παρόν άρθρο έχει καθαρά ενημερωτικό σκοπό και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλεύεστε το γιατρό σας.

 

Πηγή: Daily News The many Herbal and medicine uses of eucalyptus , Vanessa Arellano Doctor

Ενημερωθείτε αναλυτικά για τη Συμβολαιακή Καλλιέργεια, τους τρόπους επένδυσης και τις αποδόσεις της.

Δείτε αναλυτικά της περιοχές και τις εκτάσεις που εφαρμόζει η εταιρείας μας Ενεργειακή και Συμβολαιακή καλλιέργεια, καθώς και λοιπές δραστηριότητες του ομίλου.

Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε παγκόσμια κλίμακα, σχετικά με την καλλιέργεια του Ευκαλύπτου και την ανάπτυξή του.