Ευκάλυπτος, η αληθινή αξία για την παραγωγή Βιομάζας

Ο ευκάλυπτος, παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν στη βιομηχανία χαρτιού και στην ιατρική. Oι νέες εξελίξεις όμως για τη χρήση βιομάζας που προέρχεται από ευκάλυπτο, έχει δημιουργήσει ένα συνεχές αυξανόμενο ενδιαφέρον γι’ αυτό το μοναδικό είδος! 

Εστιάζοντας στις περιοχές με αρκετή βροχόπτωση, όπως ο Αμαζόνιος και η Βραζιλία,  η χρήση του ευκαλύπτου για τη δημιουργία βιώσιμων πηγών ενέργειας έφερε στο φως τα μοναδικά πλεονεκτήματα αυτού του δέντρου τόσο σε οικονομικό όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο.

Χάρη στην φυσική ταχεία του ανάπτυξη, ο ευκάλυπτος είναι ιδανικός για να δημιουργήσει ένα προϊόν βιομάζας που θα είναι πιο αποτελεσματικό και πιο αποδοτικό από  οποιεσδήποτε άλλες εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες βασίζονται στα ορυκτά. Όχι μόνο συναντάται οργανικά σε πολλά μέρη του πλανήτη και λειτουργεί ως φυσικός ανεμοθραύστης, αλλά ο ευκάλυπτος έχει και τη δυνατότητα να αναπτυχθεί σε περιοχές που είχαν προηγουμένως αποψιλωθεί. Αυτό δίνει την δυνατότητα για την επαναφορά του πρασίνου σε περιοχές που είχαν μείνει προηγουμένως  χέρσες, προστατεύοντας ταυτόχρονα και όλα τα ζωτικά σημεία του δάσους, ή της περιοχής στην οποία καλλιεργείται. 

Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα η αναπτυσσόμενη βιομηχανία του ευκαλύπτου, να  συνεργάζεται τώρα όλο και περισσότερο με αυτόχθονες πληθυσμούς και τοπικές κυβερνήσεις σε αρκετές περιοχές του πλανήτη, προκειμένου να εντοπιστούν περιοχές γης, τις οποίες οι ντόπιοι είναι πρόθυμοι  να προσφέρουν, προκειμένου να αναπτυχθούν και εκεί φυτείες ευκαλύπτου, έτσι ώστε να εκμεταλλευτούν τα οφέλη που φέρνει η παραγωγή του στην περιοχή, αλλά και να προστατεύσουν τα εναπομείναντα δάση τους από την περαιτέρω καταστροφή τους.

Ο ευκάλυπτος, είναι ικανός να απορροφήσει μεγάλα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με άλλα δέντρα. Η ανάπτυξη νέων φυτειών, λειτουργεί και ως φυσικός περιορισμός των αερίων του θερμοκηπίου και μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στο παγκόσμιο κλίμα, κάτι που σημαίνει ότι η όλη διαδικασία είναι πιο φιλική για το περιβάλλον τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον.

Αυτά τα ραγδαία αναπτυσσόμενα είδη, ήταν ήδη η πιο κοινή μορφή ξυλείας πολτού για τη χρήση βιομάζας, όπου αναπτύχθηκε σε συγκεκριμένες περιοχές και αναμένεται η δημοτικότητά του στο μέλλον να ξεπεράσει κάθε προσδοκία.

Έχοντας μια ισχυρή πυκνότητα καλλιεργειών, έχει διαπιστωθεί ότι ο ευκάλυπτος υπερέχει σε ανεπτυγμένες τεχνικές αγρο-δασοκομίας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να  παράγει μέχρι και 100μ3 ξύλου ανά εκτάριο (10 στρέμματα), μεγιστοποιώντας έτσι πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες.

Η ικανότητα του ευκαλύπτου να αναπτύσσεται ξανά και ξανά χωρίς να χρειάζεται εκ νέου φύτευση, υπόσχεται στους ενδιαφερόμενους επενδυτές χαμηλό κόστος επένδυσης με μεγάλες βελτιστοποιημένες δυνατότητες απόδοσης

Στη Βραζιλία μόνο, η εξαγωγική βιομηχανία του ευκαλύπτου έχει αυξηθεί από 1 δισ. δολάρια τη δεκαετία του '90, σε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2005 και συνεχίζει να ανεβαίνει, προσελκύοντας την προσοχή  δυνητικών επενδυτών από όλο τον κόσμο.

Ο ευκάλυπτος είναι δέντρο σκληρού φλοιού. Λόγο των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και της ανάπτυξης που παρουσιάζει, υπολογίζεται πως μπορεί να ικανοποιήσει και να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες κάθε αναπτυσσόμενης βιομηχανίας, γι’ αυτό και το ενδιαφέρον για αυτή τη μορφή καλλιέργειας συνεχώς μεγαλώνει.

Οι τρέχουσες προβλέψεις δείχνουν, ότι οι αποδόσεις στην επένδυση ευκαλύπτου είναι πάνω από 20%, ένα εξαιρετικό ποσοστό απόδοσης για τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Μια τέτοιας υψηλής απόδοσης καλλιέργεια, προσφέρει βάσιμους περιβαλλοντικούς και οικονομικούς λόγους για τη χρήση του ευκαλύπτου εντός της βιομηχανίας βιοκαυσίμων, καθώς του προσδίδει αξία μεγαλύτερη από ό, τι ποτέ στο παρελθόν θεωρούταν δυνατόν.


Πηγή: http://EzineArticles.com , By Ian R. Harlock

 

Ενημερωθείτε αναλυτικά για τη Συμβολαιακή Καλλιέργεια, τους τρόπους επένδυσης και τις αποδόσεις της.

Δείτε αναλυτικά της περιοχές και τις εκτάσεις που εφαρμόζει η εταιρείας μας Ενεργειακή και Συμβολαιακή καλλιέργεια, καθώς και λοιπές δραστηριότητες του ομίλου.

Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε παγκόσμια κλίμακα, σχετικά με την καλλιέργεια του Ευκαλύπτου και την ανάπτυξή του.