Ευκάλυπτος, Κερδοφορία και μελλοντική Βιωσιμότητα

Ο ευκάλυπτος είναι το καλύτερο είδος για την παραγωγή και την αύξηση των ποσοστών παραγωγής βιομάζας, χάρις στην υψηλή ενεργειακή του απόδοση και στο γεγονός ότι μπορεί να δεσμεύσει υψηλότερα ποσοστά CO2, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν χρειάζεται υψηλά επίπεδα λιπασμάτων αλλά και ότι παρουσιάζει υψηλά ποσοστά ανάπτυξης και υψηλότερη θερμογόνο αξία σε σύγκριση με άλλα είδη όπως το γαϊδουράγκαθο, η λεύκα και η ιτιά.

Αυτό προκύπτει από τις έρευνες που διεξάγονται πάνω από μια δεκαετία από το τμήμα ερευνών της ENCE στην Ουέλβα, η οποία ανέλυσε διάφορα ποώδη και ξυλώδη είδη με στόχο την αύξηση της παραγωγής βιομάζας.

Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, δείχνουν ότι είναι πολλά τα είδη ευκαλύπτου που μπορούν να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά για να δεσμεύσουν περισσότερο CO2 με τη μορφή βιομάζας, λόγω της υψηλής τους ανάπτυξης, της υψηλής θερμικής τους αξίας, αλλά και τις μικρότερης κατανάλωσης φυσικών πόρων, όπως το νερό και τα θρεπτικά συστατικά.

Έτσι, τα περιβαλλοντικά οφέλη από τον ευκάλυπτο παρέχουν συγκριτικά σαφή πλεονεκτήματα σε σχέση με τις γεωργικές καλλιέργειες που απαιτούν πολύ περισσότερο λίπασμα και νερό. Αυτό το είδος δέντρου είναι μία ασυναγώνιστη επιλογή στις παραδοσιακές γεωργικές περιοχές, όπου η μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) στοχεύει στην κερδοφορία και τη μελλοντική βιωσιμότητα. 

Επιπλέον, η σύγχρονη Γεωργική Πολιτική προωθεί τις ενεργειακές καλλιέργειες ως εναλλακτική λύση στην έντονη τάση εγκατάλειψης των υπαρχόντων καλλιεργειών, βοηθώντας παράλληλα στην επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί από την Ευρώπη για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήδη το 20% του μεριδίου της παραγωγής σχετίζεται με τις ενεργειακές καλλιέργειες και προβλέπεται το 2020, η παραγωγή βιομάζας να είναι η κυρίαρχη μορφή ενέργειας.

 

Πηγή: http://eucalipteros.blogspot.com/

Ενημερωθείτε αναλυτικά για τη Συμβολαιακή Καλλιέργεια, τους τρόπους επένδυσης και τις αποδόσεις της.

Δείτε αναλυτικά της περιοχές και τις εκτάσεις που εφαρμόζει η εταιρείας μας Ενεργειακή και Συμβολαιακή καλλιέργεια, καθώς και λοιπές δραστηριότητες του ομίλου.

Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε παγκόσμια κλίμακα, σχετικά με την καλλιέργεια του Ευκαλύπτου και την ανάπτυξή του.