Οι Θεραπευτικές ιδιότητες του ευκαλύπτου

Ο ευκάλυπτος, είναι ένα φυτό ευρέως γνωστό για τις θεραπευτικές  του ιδιότητες. Τα οφέλη του είναι πολλαπλά και θεωρείται ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά φυτά για την αντιμετώπιση ασθενειών που σχετίζονται με το αναπνευστικό σύστημα. Οι αποχρεμπτικές ιδιότητες του επιτρέπουν την απομάκρυνση της βλέννας, μειώνουν τη φλεγμονή και βοηθούν στην καλύτερη αναπνοή. Ο ευκάλυπτος ενδείκνυται για παθήσεις όπως η βρογχίτιδα, η φαρυγγίτιδα, ο βήχας, το άσθμα, η γρίπη, ο πονόλαιμος, ο πυρετός, η ρινίτιδα ή ιγμορίτιδα κ.α.

Οι αναγνωρισμένες αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες του, τον καθιστούν ως την πιο αποτελεσματική επιλογή για την καταπολέμηση των μικροοργανισμών όπως είναι ο σταφυλόκοκκος ή ο ιός της λύσσας. Ενδείκνυται ακόμα και για την καταπολέμηση της φυματίωσης. 

Μια άλλη ιδιότητα του ευκαλύπτου τον καθιστά κατάλληλο για διαβητικούς, καθώς μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, καταπολεμώντας ακόμη και την εμφάνισης της νόσου σε μερικές περιπτώσεις.

Στις ιδιότητές του περιλαμβάνονται επίσης και θεραπείες παθήσεων οι οποίες σχετίζονται με το δέρμα. Είναι αποτελεσματικός για πληγές και κοψίματα, ακόμη και για την ακμή, την ουλίτιδα ή τον έρπητα. Βοηθά σημαντικά στην ανακούφιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της οστεοαρθρίτιδας.

Η καλλιέργεια του ευκαλύπτου έχει πολλά πλεονεκτήματα. Έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε ορισμένους ασιατικούς υγροτόπους και στη Νότια Αμερική, λόγω της ικανότητάς του να απομακρύνει την υγρασία, βοηθάει στην εξάλειψη παράσιτων και κουνουπιών και συντελεί στον έλεγχο ασθενειών, όπως είναι η ελονοσία.


Οι παρενέργειες του ευκαλύπτου:
Παρόλα τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει ο ευκάλυπτος, πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή, καθώς μπορεί να προκαλέσει κάποιες ανεπιθύμητες παρενέργειες. Ανάμεσα στις πιο κοινές παρενέργειες είναι η διάρροια, η ναυτία και ο έμετος. Για εξωτερική εφαρμογή, υπάρχει η πιθανότητα αλλεργικών αντιδράσεων όπως είναι η δερματίτιδα. Προληπτικά, πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε θεραπεία με ευκάλυπτο, αρχίστε σταδιακά με μικρές δόσεις για να παρατηρήσετε εάν θα υπάρξει κάποια ανεπιθύμητη παρενέργεια.

Όταν χρησιμοποιείτε αιθέριο έλαιο θα πρέπει να το αραιώνετε με νερό, αλκοόλη ή άλλο φυτικό έλαιο, καθώς η εφαρμογή του σε καθαρή μορφή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο δέρμα.

 

Πηγή: suite101.net/article/para-que-sirve-eucalipto-propiedades-usos-cultivo-y-beneficios

Ενημερωθείτε αναλυτικά για τη Συμβολαιακή Καλλιέργεια, τους τρόπους επένδυσης και τις αποδόσεις της.

Δείτε αναλυτικά της περιοχές και τις εκτάσεις που εφαρμόζει η εταιρείας μας Ενεργειακή και Συμβολαιακή καλλιέργεια, καθώς και λοιπές δραστηριότητες του ομίλου.

Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε παγκόσμια κλίμακα, σχετικά με την καλλιέργεια του Ευκαλύπτου και την ανάπτυξή του.