Παραγωγή Χαρτοπολτού

Η κυτταρίνη ή αλλιώς σελλουλόζη είναι ένας από τους πολυσακχαρίτες. Αποτελείται από περισσότερα από 10.000 μόρια γλυκόζης, που ενώνονται και σχηματίζουν ευθείες αλυσίδες. Αποτελεί την πιο διαδεδομένη οργανική ένωση στον κόσμο, καθώς, όντας δομικός πολυσακχαρίτης των φυτών, αποτελεί το κύριο συστατικό του κυτταρικού τοιχώματος των φυτικών κυττάρων. Η σελλουλόζη και η ημισελλουλόζη που περιέχονται στη φυτική βιομάζα θεωρούνται πηγές σακχάρων που μπορούν να μετατραπούν σε καύσιμο, ωστόσο είναι δύσκολη η εξαγωγή τους, καθώς είναι ενσωματωμένα στο σκληρό, ξυλώδες υλικό λιγνίνη. 

Η σελλουλόζη όμως δεν αποτελεί μόνο την πιο διαδεδομένη οργανική ένωση στον πλανήτη αλλά και βασικό συστατικό στην παραγωγή χαρτοπολτού και άρα χαρτιού. Η κύρια λειτουργία των βιομηχανιών χαρτοπολτού είναι η μετατροπή της σε προϊόντα χαρτιού. Πριν παραχθεί χαρτί από το ξύλο , οι ίνες της κυτταρίνης πρέπει να ελευθερωθούν από τη μήτρα της λιγνίνης που τις κρατάει κολλημένες και όσες υπάρχουν στον χαρτοπολτό επανασυγκολούνται με διάφορα χημικά πρόσθετα και παράγουν το χαρτί. Για την παραγωγή χαρτοπολτού χρησιμοποιούνται διάφορα κομμάτια του δέντρου. Βέβαια, η κοπή παρθένων δασών για την παραγωγή χαρτιού δεν είναι, όπως παλιότερα, μια συνηθισμένη πρακτική. Τα δέντρα που χρησιμοποιούνται πλέον για την παραγωγή χαρτιού είτε προέρχονται από ελεγχόμενη διαχείριση των δασών, είτε καλλιεργούνται. 

Ο ευκάλυπτος αποτελεί την πιο διαδεδομένη πηγή για την παραγωγή χαρτοπολτού, με τον  Eucalyptus globulus να είναι η πλέον καταλληλότερη ποικιλία. το μήκος των ινών του Eucalyptus είναι σχετικά μικρή και ομοιόμορφη με χαμηλή χονδρότητα συγκριτικά με άλλα σκληρά ξύλα που χρησιμοποιούνται συνήθως ως ξυλοπολτού. Οι ίνες του είναι λεπτές  αλλά με σχετικά παχιά τοιχώματα, γεγονός που προσδίδει την επιθυμητή ομοιομορφία στο παραγόμενο σχηματισμό χαρτιού αλλά ταυτόχρονα και υψηλή αδιαφάνεια, σημαντικό χαρακτηριστικό για όλους τους τύπους των λεπτών χαρτιών. Βασικό χαρακτηριστικό της ποιότητας του χαρτιού είναι και η τραχύτητα του, ένα ακόμη στοιχείο το οποίο οι λεπτές ίνες του ευκαλύπτου μπορούν να προσδώσουν.

 

 

Ενημερωθείτε αναλυτικά για τη Συμβολαιακή Καλλιέργεια, τους τρόπους επένδυσης και τις αποδόσεις της.

Δείτε αναλυτικά της περιοχές και τις εκτάσεις που εφαρμόζει η εταιρείας μας Ενεργειακή και Συμβολαιακή καλλιέργεια, καθώς και λοιπές δραστηριότητες του ομίλου.

Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε παγκόσμια κλίμακα, σχετικά με την καλλιέργεια του Ευκαλύπτου και την ανάπτυξή του.