Περιβαλλοντολογικά οφέλη του ευκαλύπτου

Παρόλο που τα δάση έχουν μικρή επιρροή στο μακρο-κλίμα μιας περιοχής, οι περιοχές που καλύπτονται σε μεγάλο ποσοστό από δασικές εκτάσεις δεν αντανακλούν τη θερμότητα του ήλιου με τον ίδιο τρόπο όπως συμβαίνει στις μη δασικές περιοχές. Αυτό επηρεάζει το ενεργειακό ισοζύγιο, τα ρεύματα αέρα κοντά στο έδαφος, καθώς και την περιεκτικότητα σε  σκόνη. Το μικροκλίμα εντός της φυτείας ή εντός του δάσους μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό από τις εξωτερικές συνθήκες και για το λόγο αυτό οι ευκάλυπτοι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί ως ‘’ανεμοφράκτες’’ και συντελούν στην προστασία των καλλιεργειών και των ζώων. Η υγρασία του αέρα είναι συχνά υψηλότερη μέσα σε μια φυτεία και καθώς το φως του ήλιου είναι λιγότερο άμεσο, η μέση θερμοκρασία είναι συνήθως χαμηλή. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο αέρας κοντά στο έδαφος της φυτείας είναι πιο δροσερός από ό, τι στα ανώτερα στρώματα, και οι ακραίες θερμοκρασίες δεν φτάνουν σε τόσο υψηλό επίπεδο το καλοκαίρι και σε τόσο χαμηλό το χειμώνα, όπως συμβαίνει στις ανοικτές περιοχές ή στα απροστάτευτα μέρη. Τα αποτελέσματα των ευκαλύπτων στο μικροκλίμα μιας περιοχής είναι γενικά παρόμοια με αυτά που προκαλούνται από άλλα καταπράσινα δάση.

Επίσης, τα δέντρα μπορούν να δεσμεύσουν νερό από την υγρασία του ανέμου που διέρχεται από τα φύλλα και τα ανώτερα κλαδιά. Οι κορυφές των δένδρων κατακρατούν μεγάλη ποσότητα νερού, η οποία στη συνέχεια  γλιστράει μέσα από τα φυλλώματα και φτάνει το έδαφος, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ετήσια βροχόπτωση η οποία είναι πολύτιμη. Περιοχές οι οποίες στερούνται δέντρων δεν απολαμβάνουν το συγκεκριμένο προνόμιο.   

Όταν η γη δεν καλλιεργείται σωστά, η υπερβολική απορροή που παρατηρείται μετά από έντονες βροχοπτώσεις μπορεί να προκαλέσει διάβρωση του εδάφους. Η διάβρωση εξαρτάται από παράγοντες όπως η ένταση των βροχοπτώσεων, η κατάσταση του εδάφους, η κλίση του, το είδος της φυτείας και το επίπεδο του χώματος. Ο ευκάλυπτος βοηθά στη βελτίωση των εδαφικών συνθηκών, ευνοώντας τη διείσδυση του νερού στο έδαφος, αντί να το αφήνει να απορρέει στην επιφάνεια.

Το βοτάνισμα σε νέες φυτείες ευκαλύπτου μπορεί να αφήσει το έδαφος εκτεθειμένο στη διάβρωση. Αν όμως γίνει σωστά, τα νεαρά δέντρα μπορούν να προστατεύσουν αποτελεσματικά το έδαφος μόλις ένα χρόνο μετά τη φύτευση. Η φύτευση σε απότομες πλαγιές μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για την πρόληψη της διάβρωσης. Μεγάλη προσοχή απαιτείται κατά την χρήση τεχνικών όπως οι αυλακώσεις κατά μήκος των ισοϋψών καμπυλών.

Οι ώριμες καλλιέργειες ευκαλύπτου δεν παρέχουν μεγάλη προστασία στις ημιγόνιμες  περιοχές, αφού το φύλλωμα τους είναι ασυνεχές και συχνά αραιό, αφήνοντας εκτεθειμένη την επιφάνεια του εδάφους. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα είδη ευκαλύπτου τα οποία προτείνονται για τη μείωση της διάβρωσης σε αυτές τις συνθήκες. Η στρωμνή που συσσωρεύεται κάτω από σχεδόν όλα τα δάση ευκαλύπτου (φύλλα, κλαδιά κλπ), μπορεί να βοηθήσει στο σχηματισμό ενός προστατευτικού φράγματος κατά της διάβρωσης. Παρόλα αυτά σε πολλά μέρη συλλέγεται για να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο ή για να μειωθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Κάθε αγροτεμάχιο πρέπει να μελετάται λεπτομερώς πριν την έναρξη μιας καλλιέργειας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η διάβρωση μπορεί να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα και, αν ναι, κατά πόσον μπορεί να καταπολεμηθεί. Ορισμένα εδάφη μπορεί να μην είναι κατάλληλα για καλλιέργεια.

Τα δέντρα μειώνουν τη δύναμη του ανέμου και βοηθούν στο να μην καλύπτεται με στρωμνή η επιφάνεια του εδάφους. Για την εξάλειψη της διάβρωσης  λόγω αέρα δεν έχει ιδιαίτερη σημασία το είδος του ευκαλύπτου που θα χρησιμοποιηθεί. Ο ευκάλυπτος ριζώνει γρήγορα, ακόμη και σε αμμώδη και ξηρά εδάφη, γι 'αυτό και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ως ‘’ανεμοφράκτης’’.

Στις ελώδεις περιοχές, όπου το νερό βρίσκεται στην επιφάνεια ή κοντά σε αυτήν, έχουν χρησιμοποιηθεί ορισμένα είδη ευκαλύπτου για να το στραγγίξουν απορροφώντας το με τις ρίζες. Οι μολυσμένες περιοχές με κουνούπια μπορούν μερικές φορές να εξυγιανθούν με αυτόν τον τρόπο, αλλά αν το εγχείρημα δεν προγραμματιστεί καλά, μπορεί να έχει επιβλαβείς συνέπειες για τις παρακείμενες εκτάσεις, αφού μπορεί να μειωθεί η ροή του νερού που  χρησιμοποιείται για οικιακή κατανάλωση και άρδευση.

Οι επιδράσεις στην ποιότητα του εδάφους που έχει ο ευκάλυπτος, όταν δεν υπόκεινται σε υλοτόμηση, έχουν συγκριθεί με εκείνες των άλλων ειδών αλλά και σε σχέση με την απουσία των δέντρων. Οι μελέτες διεξήχθησαν κυρίως στην Ινδία και τις χώρες της Μεσογείου και είναι αρκετά πρόσφατες.

Διαπιστώθηκε ότι οι ευκάλυπτοι έχουν ευεργετική επίδραση στη δομή του εδάφους και είναι το ίδιο ευνοϊκοί με πεύκα. 
Σε παρθένες εκτάσεις οι ευκάλυπτοι βελτιώνουν τη γονιμότητα του εδάφους συμβάλλοντας στην αποσύνθεση της στρωμνής.

Οι επιπτώσεις των εξωτικών δέντρων, όπως ο ευκάλυπτος, σε ορισμένα είδη πουλιών και εντόμων, έχουν μελετηθεί στην Αφρική, τη Βραζιλία, το Πουέρτο Ρίκο και την Ινδία. Αν και οι πληροφορίες που παρέχονται από αυτές τις μελέτες αναφέρονται μόνο στις συγκεκριμένες περιοχές, μερικές από αυτές δείχνουν πώς η άγρια φύση μπορεί να ανταποκριθεί σε ειδικά μέτρα προστασίας.

 

Πηγή: beneficiosambientalesdeleucalipto.blogspot.com

Ενημερωθείτε αναλυτικά για τη Συμβολαιακή Καλλιέργεια, τους τρόπους επένδυσης και τις αποδόσεις της.

Δείτε αναλυτικά της περιοχές και τις εκτάσεις που εφαρμόζει η εταιρείας μας Ενεργειακή και Συμβολαιακή καλλιέργεια, καθώς και λοιπές δραστηριότητες του ομίλου.

Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε παγκόσμια κλίμακα, σχετικά με την καλλιέργεια του Ευκαλύπτου και την ανάπτυξή του.