Ο Ευκάλυπτος Melliodora

Ο Ευκάλυπτος Melliodora (Yellow Box)

Ο ευκάλυπτος Melliodora είναι ένα μεσαίου μεγέθους ελκυστικό δέντρο, με σκληρό, βαρύ και εξαιρετικά ανθεκτικό ξύλο. Χρησιμοποιείται για βαριές κατασκευές και δίνει εξαιρετικά καυσόξυλα.
Ο Μelliodora θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα δέντρα της Αυστραλίας για την παραγωγή μελιού υψηλής ποιότητας. Είναι εξαιρετικό δέντρο για σκιά και φυσικό καταφύγιο, αν και αναπτύσσετε αργά. Προσφέρει ένα εξαιρετικό βιότοπο άγριας ζωής και τα πλούσια σε νέκταρ λουλούδια του παρέχουν μια πολύτιμη πηγή τροφής.
Είναι μεσαίου μεγέθους δέντρο, αν και περιστασιακά αναπτύσσετε αρκετά ψηλά, με 15-30 μέτρα ύψος και έως 1 μέτρο διάμετρο στο ύψος του στήθους. Το φύλλωμα του είναι αρκετά μεγάλο και αναπτύσσεται ομοιόμορφα. Τα ενήλικα φύλλα έχουν λογχοειδή σχήμα και γκριζοπράσινο χρώμα. Από την άλλη, τα νεανικά φύλλα είναι συνήθως και αυτά γκριζοπράσινα αλλά με ωοειδή σχήμα.
Ο Μelliodora είναι ένα πολυετές είδος με αργό έως μέτριο ρυθμό ανάπτυξης. Αναπτύσσει ένα ξυλώδες εξόγκωμα το οποίο του επιτρέπει να αναβλαστάνει.
Θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους παραγωγούς μελιού στο γένος του ευκαλύπτου. Παράγει υψηλής και άριστης ποιότητας μέλι, αν και οι κυψέλες τείνουν να μην είναι πολύ παραγωγικές λόγω της χαμηλής απόδοσης σε γύρη.
Τα λουλούδια του είναι λευκά ή κρεμ, με έντονο άρωμα μελιού και βρίσκονται σε 7 συστάδες. Η περίοδος ανθοφορίας ποικίλλει καθώς σημαντικό παράγοντα παίζουν η τοποθεσία, το ύψος και η εποχή. Σε ορισμένες περιόδους μπορεί να υπάρξει μια “βαριά” ανθοφορία σε μια συγκεκριμένη περιοχή και σε άλλες περιόδους μόνο τα δέντρα που δεν ανθοφόρησαν το προηγούμενο έτος θα ανθίσουν. Οι λόγοι για αυτές τις διαφορές στην ανθοφόρα σχετίζονται κυρίως με την βροχόπτωση και άλλες κλιματικές συνθήκες.
Οι καρποί του έχουν σχήμα σφαιρικό μικρής ξυλοειδούς κάψουλας με μέγεθος 4-7 mm. Υπάρχουν περίπου 360-530 βιώσιμοι σπόροι/gr. H συλλογή των σπόρων είναι πιθανή καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.
Αναγεννιέται πολύ καλά μετά από πυρκαγιά και αναπτύσσεται ραγδαία μετά από κάθε κοπή.
Τέλος, ανέχεται τους κρύους χειμώνες και τα πολύ ζεστά καλοκαίρια. Αντέχει την ξηρασία και τον πάγο, αλλά η ανάπτυξη του επιβραδύνεται σημαντικά στις κρύες περιοχές.

Πηγή: www.dpi.nsw.gov.au

Comments are closed.