Η Ιστορία του Ευκαλύπτου

Η Ιστορία του Ευκαλύπτου

Ευκάλυπτος είναι τo πιο πολυφυτεμένο δέντρο σκληρής ξηλείας σε όλο τον κόσμο. Μετά την ανακάλυψη του γύρω στα τέλη του 18ου αιώνα και στις αρχές του 19ου αιώνα, η εξάπλωση του ήταν ραγδαία εξαιτίας της ευρείας προσαρμοστικότητας του σε διαφορετικούς τύπους εδαφών και κλιμάτων, αλλά και εξαιτίας της γρήγορης ανάπτυξης του και των πολλών διαφορετικών χρήσεων του ξύλο του.
Η πρώτη εισαγωγή σπόρου, καταγράφθηκε στην Ισπανία το 1863 από τον Rosendo Salvado, έναν ιεραπόστολο μοναχό ο οποίος έστειλε σπόρους στην οικογένεια του από την Αυστραλία και συγκεκριμένα τους έστειλε στην περιοχή της Pontevedra, όπου αυτοί ζούσαν.
Η καλλιέργεια του ευκαλύπτου στην Ισπανία ξεκίνησε μεταξύ του 1860 και του 1866, σχεδόν έναν αιώνα μετά απο τότε που οι Banks και Solander, συνέλεξαν το πρώτο δείγμα γένους ευκαλύπτου κατά το πρώτο ταξίδι με τον Captain Cook πέρα από τον Ειρηνικό Ωκεανό (1768-1771).
Η αρχή της εξέλιξης του είδους παρατηρείθηκε το 1865 στην περιοχή La Granja της Βαρκελώνης και η γνώση αυτού, στο Royal Botanic Garden της Μαδρίτης τον ίδιο χρόνο. Αυτό το είδος ευκαλύπτου ανακαλύφθηκε στο νησί της Τασμανίας από Γάλλους εξερευνητές το 1792 και ήταν ένα από τα πρώτα είδη του γένους που περιγράφεται επισήμως (Labillardie 1799). Η ταχεία επέκταση του σε όλο τον κόσμο τον 19ο αιώνα, το κάνει ένα τα πρώτα είδη που γίνονται γνωστά και εκτός Αυστραλίας και καλλιεργούνται για βιομηχανικούς σκοπούς.
Η χρήση των ευκαλύπτων επεκτείνεται και πέραν της ξυλείας, για την παραγωγή αιθέριων ελαίων.
Τα αιθέρια έλαια του ευκαλύπτου, ήταν γνωστά στο Δυτικό πολιτισμό από το 1788. Το ίδιο έτος ο John White, επικεφαλής χειρουργός από μια βρετανική αποστολή του Πρώτου Στόλου, απόσταξε ένα τέταρτο του γαλονιού έλαιο ευκαλύπτου και το ονόμασε “Sydney Mint” (Low 1990). Οι Αυστραλιανοί ιθαγενείς (Αβοριγίνες) γνώριζαν και εκμεταλλεύονταν τις ιατρικές ιδιότητες των ελαίων από τα φύλλα ευκαλύπτου και τα χρησιμοποιούσαν στην παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία των πόνων του σώματος, τη ρινική συμφόρηση, τον πυρετό, αλλά και για τα κρυολογήματα.

Πηγή: Federico Ruiz, Gustavo López Centro de Investigación Forestal ENCE Ctra. A-5000 km. 7.5 – 21007 Huelva, Spain

Comments are closed.