Αβοριγίνους της Αυστραλίας ο Ευκάλυπτος

Καμβάς ζωγραφικής για τους Αβοριγίνους της Αυστραλίας ο Ευκάλυπτος

Από τα αρχαία χρόνια, ο φλοιός του ευκαλύπτου χρησιμοποιούταν ως καμβάς από τους ιθαγενείς Αυστραλούς. Επειδή ο φλοιός του ευκαλύπτου είναι εύκολο να βρεθεί και να διαμορφωθεί χωρίς δυσκολία, έχει χρησιμοποιηθεί και συνεχίζει να χρησιμοποιείται για ζωγραφική. Στα κομμάτια του φλοιού του ευκαλύπτου οι ιθαγενείς δημιουργούν έργα ζωγραφικής, που αντιπροσωπεύουν ολόκληρο το σύμπαν με μία ζωτική και μοναδική απεικόνιση.
Ο φλοιός διαχωρίζεται από τον κορμό κατά την περίοδο των βροχών, εκμεταλλευόμενοι το υψηλό ποσοστό υγρασίας του. Στη συνέχεια, αφαιρούν τον εξωτερικό τραχύ φλοιό τον οποίο στεγνώνουν αργά πάνω από φωτιά. Τέλος, για να χάσει την καμπυλότητα του τοποθετείται στον ήλιο, όπου οι ιθαγενέις βάζουν πάνω στους σωρούς των φλοιών πέτρες ή άμμο για να σταθεροποιηθούν στο έδαφος. Μετά από μερικές ημέρες, ο φλοιός ευκαλύπτου είναι έτοιμος για να ζωγραφιστεί.
Οι Αυστραλοί ιθαγενείς χρησιμοποιούν κόκκινες χρωστικές ουσίες όπως το κίτρινο, η ώχρα, το μαύρο και το άσπρο αναμιγνύοντας τες με νερό, το οποίο όμως κάνει τους πίνακες ιδιαίτερα εύθραυστους. Για να αποφευχθεί αυτό το γεγονός, απαιτείται παρατεταμένη αποθήκευση. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο τα μουσεία θεωρούν πραγματικούς θησαυρούς και με ιστορία πάνω από μισό αιώνα, τις λίγες ζωγραφιές που έχουν απομείνει πάνω σε φλοιό ευκαλύπτου. Ωστόσο, η ζωγραφική έχει μια μακρά παράδοση που αποτυπώνεται σε ζωγραφιές ίδιες, με εκείνες που βρέθηκαν σε σπήλαια και χρησιμοποιούν τις ίδιες τεχνικές που δείχνουν τις προγονικές ρίζες. Επιπλέον, υπάρχουν γραπτές αναφορές που αποδεικνύουν τις προγονικές ρίζες των ιθαγενών.
Η ζωγραφική των Αβοριγίνων είναι συμβολική και αποκτά χαρακτηριστικά ανάλογα με την περιοχή της Αυστραλίας στην οποία δημιουργήθηκε. Για παράδειγμα το Milingimbi, μια περιοχή που βρίσκεται στη βόρεια ακτή του Arnhem Land, υπήρξε ο τόπος γέννησης της «ζωγραφικής λογοτεχνίας», σύμφωνα με την οποία στο φλοιό του ευκαλύπτου απεικονίζονται μυθολογικά στοιχεία με πλούσιο υλικό για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Δυτικά του Arnhem Land, είναι ευρέως διαδεδομένο το είδος που ονομάζεται “X-ray painting”, στην οποία απεικονίζεται η δομή και τα εσωτερικά όργανα των ζώων και έχει γίνει σημείο αναφοράς της αυστραλιανής τέχνης. Στην ίδια περιοχή φιλοτεχνούνται πίνακες από φλοιό ευκαλύπτου, οι οποίοι απεικονίζουν “πνεύματα”. Τα πιο συνηθισμένα “πνεύματα” αφορούν τη βροχή ή μια πόλη-φάντασμα κρυμμένη σε υπόγεια μέρη, η οποία είναι ορατή μόνο από τα παιδιά γιατί οι ενήλικές φοβούνται τα “πνεύματα”.
Σήμερα, η ζωγραφική στο φλοιό του ευκαλύπτου γίνεται μόνο στη περιοχή του Arnhem και οι πίνακες πωλούνται σε συλλέκτες και τουρίστες. Σε κάθε φλοιό, ο καλλιτέχνης συγκεντρώνει λίγες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο του σχεδίου. Υπάρχει όμως πάντοτε και ένα βαθύτερο νόημα το οποίο είναι κρυμμένο στο φλοιό των ευκαλύπτων.

Πηγή: eucalipteros.blogspot.com

Comments are closed.