To Φυσικό περιβάλλον του ευκαλύπτου

To Φυσικό περιβάλλον του ευκαλύπτου Globulus Blue Gum

O ευκάλυπτος Blue Gum (Eucalyptus Globulus), που ονομάζεται επίσης Blue Gum της Τασμανίας, της οικογένειας Myrtle, είναι ένα από τα πιο γνωστά είδη ευκαλύπτου στον κόσμο. Είναι το είδος του γένους όπου συναντάται στην Καλιφόρνια, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Χιλή και σε πολλές άλλες περιοχές. Είναι από τα πρώτα είδη δένδρων που εισήχθησαν σε άλλες χώρες από την Αυστραλία και είναι πλέον το πιο ευρέως φυτεμένο είδος ευκαλύπτου στον κόσμο.

Φυσικό περιβάλλον του ευκαλύπτου Globulus Blue Gum

Γηγενές Εύρος
Αναγνωρίζονται τέσσερα υποείδη. Το υποείδος Globulus Blue Gum, σε μεγάλο βαθμό περιορίζεται στην νοτιοανατολική ακτή της Τασμανίας, αλλά αναπτύσσεται και σε μικρούς αριθμούς στη δυτική ακτή της Τασμανίας, στα νησιά του Bass Strait βόρεια της Τασμανίας, καθώς και στο Cape Otway και το Ακρωτήριο του Wilson στη νότια Βικτώρια της Αυστραλίας. Άλλα υποείδη βρίσκονται στη βόρεια Βικτώρια και στη Νέα Νότια Ουαλία.
Ο ευκάλυπτος εισήχθη στην Καλιφόρνια το 1856 και στη Χαβάη περίπου το 1865 και έχει εγκλιματιστεί επιτυχώς και στα δύο κράτη. Είναι επίσης αρκετά κοινό ως διακοσμητικό δέντρο στην Αριζόνα, αλλά δεν είναι εγκλιματισμένο εκεί. Στην Καλιφόρνια χρησιμοποιείται κυρίως σε γραμμικές φυτεύσεις κατά μήκος των δρόμων και ως ανεμοφράκτες, αλλά στο παρελθόν, είχαν δημιουργηθεί εκτεταμένες φυτείες με φυτεύσεις συνολικά περίπου 40.000 στρέμματων. Το εύρος φύτευσης στην Καλιφόρνια εκτείνεται από το Humboldt County στα βόρεια, έως την κομητεία του Σαν Ντιέγκο στο νότο, με καλύτερη ανάπτυξη στην παράκτια ζώνη της περιοχής του Σαν Φρανσίσκο.
Πολλές φυτεύσεις εμφανίζονται στο Central Valley από την πόλη Redding της California, στα νότια μέσω του Fresno έως το Bakersfield και το San Bernardino. Η Χαβάη διαθέτει περίπου 12.000 στρέμματα, όπου σχεδόν όλα βρίσκονται στα νησιά της Χαβάης και του Maui. Στην Καλιφόρνια και τη Χαβάη το δέντρο αναγεννάτε εντός και κοντά στις άκρες των φυτειών.
Σε ορισμένες περιοχές της Χαβάης εξαπλώνεται με ταχύ ρυθμό, με αποτέλεσμα να θεωρείται ως παράσιτο από τους κτηνοτρόφους.
Το υποείδος Blue Gum έχει επίσης φυτευτεί πρόσφατα στην πατρίδα του την Τασμανία, όπου είναι σημαντική πηγή ξυλοπολτού.

Κλίμα
Παρά το γεγονός ότι ο ευκάλυπτος Blue Gum έχει μεγάλη κλιματική προσαρμοστικότητα, οι πιο επιτυχημένες εισαγωγές σε όλο τον κόσμο έχουν γίνει σε περιοχές με ήπια, εύκρατα κλίματα, ή σε κλίματα με υψηλές, δροσερές ανυψώσεις που παρατηρούνται στις τροπικές περιοχές. Το ιδανικό κλίμα λέγεται ότι είναι από την ανατολική ακτή της Πορτογαλίας, χωρίς σοβαρή περίοδο ξηρασίας, με μέση ετήσια βροχόπτωση όπου φτάνει τα 900mm και η ελάχιστη θερμοκρασία να μην πέφτει ποτέ κάτω από τους -7°C. Στις ακτές της Καλιφόρνια, το δέντρο ανταποκρίνεται με μόνο 530mm βροχόπτωση, η οποία συνοδεύεται από έντονη ξηρή περίοδο, κυρίως επειδή οι συχνές ομίχλες αντισταθμίζουν την έλλειψη βροχής. Μια παρόμοια κατάσταση παρατηρείται στη Χιλή όπου βαθιά γόνιμα εδάφη, καθώς και ομίχλες, μετριάζουν την επίδραση της χαμηλής, εποχιακής βροχόπτωσης. Στη Χαβάη ο ευκάλυπτος Blue Gum, προσαρμόζεται καλύτερα σε φυτείες που βρίσκονται σε ύψος περίπου 1200 μέτρων, όπου οι βροχοπτώσεις είναι 1270mm ετησίως και είναι ομοιόμορφα κατανεμημένες ή έχουν μέγιστο όγκο το χειμώνα. Η εποχικότητα των βροχοπτώσεων δεν είναι εξέχουσας σημασίας για το είδος. Αν και γενικά αναπτύσσεται καλά σε χώρες με μεσογειακή ή κρύα μέγιστη βροχόπτωση, αναπτύσσεται καλά και σε θερινές βροχοπτώσεις όπως για παράδειγμα σε κλίματα της Αιθιοπίας και της Αργεντινής.

Εδάφη και Τοπογραφία
Ο ευκάλυπτος Blue Gum αναπτύσσεται καλά σε ένα ευρύ φάσμα εδαφών.
Απαιτείται καλή αποστράγγιση εδαφών, χαμηλή αλατότητα και ένα βάθος εδάφους περίπου 60cm το μέγιστο. Οι άλλοι περιοριστικοί παράγοντες είναι αμελητέοι. Σε περιοχές με έντονη ξηρασία, όπως η Καλιφόρνια, το δέντρο αναπτύσσεται καλύτερα σε βαθιά προσχωσιγενή εδάφη λόγω της μεγαλύτερης προσφερόμενης υγρασίας.
Στην Καλιφόρνια το δέντρο μεγαλώνει καλά σε ένα πολύ ευρύτερο φάσμα εδαφών από ότι στη Χαβάη και αναπτύσσεται σε βαθιά ιζηματογενή εδάφη.
Στην Πορτογαλία σχεδόν το 15% της επιφάνειας του εδάφους καλλιεργείται με αυτό το είδος. Τα περισσότερα δέντρα έχουν αναπτυχθεί σε εδάφη από ψαμμίτη και ασβεστόλιθο, τα οποία έχουν υποβαθμιστεί πολύ από την καλλιέργεια των αρχαιότερων χρόνων. Καλύτερες αποδόσεις εμφανίζονται στις βαριάς υφής εδάφη και σε αυτά με άργιλο.

Σχετική δασική κάλυψη
Στο εγγενές φυσικό του περιβάλλον ο Blue Gum αναπτύσσεται σε αμιγείς συστάδες και σε μείγμα με όμοιους φλοιούς ευκαλύπτων (Eucalyptus Obliqua), Mountain-Ash Eucalyptus (Regnans), Manna Eucalyptus (Viminalis), Black Peppermint Eucalyptus (Amygdalina), και White Peppermint Eucalyptus (Pulchella). Παρά το γεγονός ότι, ως επί το πλείστον, έχει καλλιεργηθεί σε φυτείες με μόνο ένα είδος ευκαλύπτου στις χώρες όπου έχει εισαχθεί, έχει επίσης καλλιεργηθεί σε συνδυασμό και με δύο είδη. Στην Καλιφόρνια συνήθως αναμιγνύεται με το δασικό είδος ευκαλύπτου RedGum (Tereticornis) και το ποταμίσιο είδος ευκαλύπτου Redgum (Camaldulensis). Στη Χαβάη έχει καλλιεργηθεί σε συνδυασμό με πολλούς άλλους ευκαλύπτους.
Η μεγαλύτερη πυκνότητα καλλιέργειας ευκαλύπτου Blue Gum βρίσκεται στην Καλιφόρνια και τη Χαβάη και αυτό γιατί είναι περισσότερο πιθανό να σχετίζεται με το μάλλον ξηρό κλίμα, που παρέχει τις καλύτερες κλιματολογικές συνθήκες στην περιοχή για τα είδη. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι τα φύλλα του δέντρου παράγουν υδροδιαλυτές φυτοτοξίνες που μπορούν να αποτρέψουν την ανάπτυξη πολλών αγριόχορτων και ποωδών φυτών. Στη Χαβάη, το Firetree (Myrica Faya) είναι ένα είδος που εισβάλλει μερικές φορές ανάμεσα στις συστάδες του Blue Gum ευκαλύπτου. Το επιβλαβές φρούτο του πάθους (Passiflora Mollissima) έχει βρεθεί επίσης να εισβάλλει στα νεαρά δέντρα.

Πηγή: www.na.fs.fed.us/pubs/silvics_manual/volume_2/eucalyptus/globulus.htm , By Roger G. Skolmen και Thomas Ledig

Comments are closed.