Ειδικές Χρήσεις του ευκαλύπτου

Ειδικές Χρήσεις του ευκαλύπτου Blue Gum

Ο ευκάλυπτος Blue Gum είναι ένα από τα πιο πολύτιμα δέντρα στον κόσμο που λειτουργεί ως ανεμοφράκτης, λόγω της μεγάλης ανθεκτικότητας του στον άνεμο. Επίσης αποτρέπει τη βοσκή των ζώων. Λόγω της ικανότητάς τους να φυτρώνουν κατά μήκος του στελέχους, μπορεί να λειτουργήσουν ως μία φυσική ηχομόνωση κατά μήκος των εθνικών οδών. Η ποικιλία Globulus Compacta είναι μια ποικιλία αρκετά χαμηλή σε ύψος, που χρησιμοποιείται ευρέως κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων της Καλιφόρνια. Η χρήση του Blue Gum ως ανεμοφράκτη γίνεται πιο αποτελεσματική όταν αυτός φυτεύεται δίπλα από μικρότερα δέντρα και θάμνους.
Το είδος αυτό είναι μια σημαντική πηγή καυσόξυλων σε πολλές χώρες του κόσμου. Το ξύλο καίγεται ελεύθερα, αφήνει λίγη τέφρα, και παράγει καλό ξυλάνθρακα. Το δέντρο δύναται να χρησιμοποιηθεί για βιομηχανική χρήση στη θέση του πετρελαίου. Σε στενή τοποθέτηση και με την κατάλληλη λίπανση οι φυτεύσεις στη Βικτώρια και την Αυστραλία, παράγουν μέση ετήσια αύξηση από 9 έως 14 τόνους ανά εκτάριο ξηρής μάζας κατά τη διάρκεια μιας 4ετίας. Στη Χαβάη σε μία φυτεία έως 6 ετών έχουμε βάρος ξηρής βιομάζας από 5 έως 7 τόνους /εκτάριο ανά έτος. Ένα σταντ κατά τη διάρκεια του πέμπτου έτους της ανάπτυξης του παράγει 14 τόνους / εκτάριο. Ένα άλλο, κατά το δεύτερο έτος παρήγαγε 8 τόνους / εκτάριο.
Ο ευκάλυπτος Blue Gum χρησιμοποιείται ευρέως για ξυλοπολτό, ιδιαίτερα επειδή ο φλοιός του είναι αποδεκτός στις περισσότερες διαδικασίες πολτοποίησης και προσθέτει σημαντικά στην απόδοση. Χρησιμοποιείται κυρίως για λευκασμένα προϊόντα που κατασκευάζονται από θειικές, θειώδεις ή δισουλφιδικές διαδικασίες.
Άλλες χρήσεις περιλαμβάνουν την εξαγωγή των αιθέριων ελαίων από τα φύλλα του, τη παραγωγή μελιού από τα λουλούδια (τα οποία είναι επίσης καλές πηγές γύρης), φυτεύσεις για τον έλεγχο της διάβρωσης και φυτεύσεις για την ρύθμιση του θορύβου και τους προβολείς των δρόμων.
Επειδή το ξύλο είναι βαρύ και συρρικνώνεται σημαντικά στην ξήρανση, είναι ακατάλληλο για ξυλεία. Το πριόνισμα των κορμών είναι δύσκολο και η ποιότητα της ξυλείας είναι φτωχή λόγω των προβλημάτων ανάπτυξης. Οι κύριες χρήσεις του BlueGum είναι για ξυλεία εξόρυξης, χρήση ως ανεμοφράκτη και χρήση ως στύλος. Στην Νότιο Αμερική, οι ευθείς ομοιόμορφοι στύλοι χρησιμοποιούνται εκτεταμένα στην κατασκευή. Ο καπλαμάς παράγεται σε αρκετά μεγάλη κλίμακα στην Πορτογαλία και την Ισπανία, όπου το ξύλο χρησιμοποιείται για βαρελοποιία, έπιπλα, δάπεδα κτλ. Μια μικρή ποσότητα ξυλείας παραγόταν και στη Χαβάη.

Πηγή: www.na.fs.fed.us/pubs/silvics_manual/volume_2/eucalyptus/globulus.htm , By Roger G. Skolmen και Thomas Ledig

Comments are closed.