Επιβλαβείς παράγοντες

Επιβλαβείς παράγοντες για την ανάπτυξη του Globulus Blue Gum

Αντίδραση του ευκαλύπτου στον ανταγωνισμό
Ο ευκάλυπτος Globulus Blue Gum έχει ένα είδος “δυσανεξίας” στη σκιά και οι καλλιεργημένες συστάδες γρήγορα αναπτύσσουν διαφοροποίηση στο φύλλωμα στο πάνω μέρος τους, μόλις έρθουν κοντά με το φύλλωμα του διπλανού δέντρου. Σε περιοχές οι οποίες είναι πιο κατάλληλες, άλλα είδη δεν μπορούν να ανταγωνιστούν σε αυτό. Στην Αυστραλία αναπτύσσεται συχνά σε μικτές συστάδες, λόγω της μεταβολής του μικροκλίματος που ευνοεί τα ανταγωνιστικά είδη που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.
Παρά το γεγονός ότι τα φύλλα από αυτά τα είδη που παράγουν υδροδιαλυτές τοξίνες, που μπορούν να βοηθήσει στην πρόληψη του ανταγωνισμού από τα μεγαλύτερα δέντρα, ένα ή δύο καθαρισμοί συντήρησης απαιτούνται συνήθως λίγο μετά τη φύτευση δενδρυλλίων για να απελευθερωθούν τα σπορόφυτα από τα αγριόχορτα.

Επιβλαβείς παράγοντες
Παρόλο που ο ευκάλυπτος Blue Gum σπάνια βλάπτεται από βοοειδή ή πρόβατα, συχνά καταστρέφεται από τα τρωκτικά. Αυτό μπορεί να προληφθεί καλλιεργώντας γύρω από τα νεαρά δέντρα και απομακρύνοντας το προστατευτικό κάλυμμα που προτιμούν τα τρωκτικά. Παρά το γεγονός ότι τα ζώα που βόσκουν δεν τρώνε τα δέντρα, μπορούν να τα ποδοπατήσουν γι’ αυτό και θα πρέπει να προστατευθούν οι νέες φυτείες.
Στην Καλιφόρνια οι συστάδες Blue Gum είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στη φωτιά κατά τη διάρκεια της περιόδου ανομβρίας. Ο φλοιός ο οποίος κρέμεται κατακόρυφα σε λωρίδες από τους μίσχους, μεταφέρει εύκολα την φωτιά στο πάνω μέρος του φυλλώματος, επειδή τα φύλλα περιέχουν πτητικά έλαια που ευνοούν τη φωτιά. Τα δέντρα σπάνια θανατώνονται με τη φωτιά, ωστόσο, τα νεανικά κλαδιά τους καταστρέφονται. Στο υγρό κλίμα της Χαβάης δεν υπάρχει ζήτημα με το θέμα φωτιά στις συστάδες του Blue Gum.
Τα σπορόφυτα δεν είναι ανθεκτικά στον παγετό και σε θερμοκρασίες από -5 ° έως -10 ° C και συνήθως πεθαίνουν. Η αντίσταση στον παγετό αυξάνεται με τα χρόνια, το νεανικό φύλλωμα είναι λιγότερο ανθεκτικό από ότι τα ώριμα φύλλα. Το 1972 ένας ισχυρός παγετός στους λόφους του Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, προκάλεσε φυλλόπτωση στα περισσότερα από τα ώριμα δέντρα ευκαλύπτου BlueGum. Τα δέντρα θεωρήθηκαν “νεκρά” από διάφορες Αρχές και ένα πρόγραμμα καταγραφής και διάσωσης ξεκίνησε για να εξαλείψει τον κίνδυνο της πυρκαγιάς. Λίγους μήνες αργότερα, τα περισσότερα από τα “νεκρά” δέντρα φύτρωσαν από τα στελέχη και τις βάσεις και άρχισαν να αυξάνονται και πάλι. Αυτό το είδος βλάστησης κρίθηκε ανεπιθύμητο και διάφορα πειράματα έγιναν με στόχο την πρόληψη της. Η πλέον επιτυχημένη θεραπεία βρέθηκε και ήταν να γεμίσουν τις χαρακιές που έγιναν με τσεκούρι στις βάσεις των δέντρων με ένα διάλυμα 0,36 kg / 1 Glyphosphate σε νερό. Αυτό σκότωσε μόνιμα τα δέντρα.
Το δέντρο είναι ευαίσθητο στην ξηρασία, κυρίως σε ρηχά εδάφη. Σε τέτοια εδάφη η ανασκαφή του εδάφους έχει χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά για να επιτραπεί βαθύτερη ριζοβολία και να ξεπεραστεί η ευαισθησία στην ξηρασία.
Πολλά έντομα επιτίθενται στον ευκάλυπτο Blue Gum, αν και κανένα δέντρο δεν έχει σοβαρό πρόβλημα στην Καλιφόρνια ή τη Χαβάη. Κάτι που είναι κοινό σε πολλά μέρη του κόσμου είναι το παράσιτο που τρυπά το ξύλο και επιστημονικά ονομάζεται ως Phoracantha Semipunctata, το οποίο έχει προκαλέσει σοβαρή ζημιά στη Νότια Αφρική και τη Δυτική Αυστραλία. Ένα έντομο ονόματι Eriococcus Coriaceus, έχει προκαλέσει υψηλή θνησιμότητα στη Νέα Ζηλανδία. Πολλά έντομα του γένους γονίπτερου Chrysophtharta και Mnesampela, επιτίθενται στα είδη του ευκαλύπτου.
Οι μύκητες σε γενικές γραμμές δεν αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα για τον ευκάλυπτο Blue Gum. Η ριζοκτονία σε φυτώρια που προκαλείται από το μύκητα Botrytis Cinerea είναι ένα πρόβλημα, αλλά ελέγχεται εύκολα. Οι Pythium και Rhizoctonia spp. έχουν επίσης προκαλέσει ριζοκτονία σε δοχεία, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιήθηκε παλιός σπόρος. Ο μύκητας Fusarium spp. κατέστρεψε ποσότητες αποθηκευμένων σπόρων στην Ισπανία. Επίθεση από τον μύκητα Diplodia και Armillaria έχει αναφερθεί σε διάφορες χώρες, αλλά ούτε αυτή η ασθένεια θεωρείται σοβαρή.

Πηγή: www.na.fs.fed.us/pubs/silvics_manual/volume_2/eucalyptus/globulus.htm , By Roger G. Skolmen και Thomas Ledig

Comments are closed.