Κύκλος της Ζωής του ευκαλύπτου

Κύκλος της Ζωής του ευκαλύπτου Globulus Blue Gum

Αναπαραγωγή και πρώιμη ανάπτυξη
Ο ευκάλυπτος Blue Gum έχει ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα περισσότερα άλλα είδη δέντρων και αυτό είναι ότι το νεανικό φύλλωμα του σπάνια καταστρέφεται από βοοειδή ή πρόβατα. Η προϋπόθεση αυτή τον έκανε να είναι όχι μόνο ένα δημοφιλές δέντρο για φύτευση σε ανοικτά λιβάδια, αλλά επέτρεψε στα φυσικά φυτά να επιβιώσουν στην παρουσία των ζώων που βόσκουν παράλληλα με τις φυτεμένες συστάδες. Το δέντρο αναπαράγεται με σπορά σε ανοιχτές συστάδες και φυτεύεται σε αγρούς που βρίσκονται δίπλα σε φυτείες.
Ο σπόρος ο οποίος αποθηκεύεται στο έδαφος, κάτω από τις μεγαλύτερες σε ηλικία συστάδες βλασταίνει συχνά πληθωρικά και η φυσική αναπαραγωγή του συμβαδίζει με τη διαχείριση των συστάδων.

Ανθοφορία και καρποφορία του ευκαλύπτου Blue Gum.
Στην Καλιφόρνια, ανθοφορεί από το Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο, δηλαδή την “υγρή” περίοδο. Στη Χαβάη, μερικά δέντρα διατηρούν τα λουλούδια όλο το χρόνο, αλλά η ανθοφορία είναι μεγαλύτερη από το Φεβρουάριο έως το Μάρτιο.
Τα μπουμπούκια των ανθέων έχουν εξογκώματα ή τα περιβάλει ένα καπάκι περίπου 2,5 cm σε διάμετρο, το οποίο πέφτει επιτρέποντας στους πολυάριθμους στήμονες να επεκταθούν πάνω από τη βάση, η οποία έχει σχήμα κυπέλλου (hypanthium). Τα κιτρινόλευκα λουλούδια γονιμοποιούνται από τα έντομα, τα κολίβρια, και άλλους τροφοδότες γύρης και νέκταρ. Όπως σε όλους σχεδόν τους ευκάλυπτος, η γύρη είναι συνήθως βιώσιμη πριν το στίγμα να γίνει δεκτικό. Ο καρπός έχει το σχήμα μιας ξυλώδους κάψουλας 15 mm το μέγιστο, μέχρι και 2 cm σε διάμετρο, ωριμάζει από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο στην Καλιφόρνια, περίπου 11 μήνες μετά την ανθοφορία. Στη Χαβάη ο καρπός ωριμάζει όλο το χρόνο.

Παραγωγή σποράς και Διάδοση
Οι σπόροι του ευκαλύπτου Blue Gum είναι σχετικά μεγάλοι σε σχέση με άλλους ευκαλύπτους.
Μπορούμε να συναντήσουμε 18 με 320 σπόρους ανά γραμμάριο σπόρων και άχυρου και περίπου 460 σπόρους ανά γραμμάριο καθαρών σπόρων. Οι κάψουλες απελευθερώνουν αμέσως τους σπόρους για ωρίμανση και ο σπόρος διασκορπίζεται με τον άνεμο.
Υπολογίζεται ότι η απόσταση διασποράς από τα 40m ύψος, με ανέμους ταχύτητας 10 χλμ/ώρα, ήταν μόνο 20m. Οι πρόσφατα διασκορπισμένοι σπόροι φυτρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες.
Τα δέντρα συνήθως αρχίζουν να παράγουν σπόρους σε 4 με 5 χρόνια και έχουν μεγάλη στρεμματική απόδοση σπόρων, στις περισσότερες περιοχές σε διάστημα 3-5 ετών. Οι σπόροι μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε αεροστεγή κοντέινερ στους 0°C έως και τους 3°C.

Ανάπτυξη σποράς
Τα δενδρύλλια της νέας σποράς έχουν κοτυληδόνες σε αντίστροφο σχήμα καρδιάς. Οι μίσχοι των σπορόφυτων, ειδικά εκείνων που καλλιεργούνται στη σκιά, έχουν συνήθως τετραγωνική διατομή, με μήκος στελέχους από 3 έως 5m το πολύ. Αυτά τα στελέχη έχουν συνήθως τετράγωνη προεξοχή ή “φτερά” στις γωνίες. Τα νεανικά φύλλα, είναι απέναντι το ένα από το άλλο και σε γενικές γραμμές είναι λογχοειδή και μπορεί να αντέξουν για περισσότερο από ένα χρόνο. Αυτά τα νεανικά φύλλα φέρουν μία γαλαζωπή γκρι κηρώδη άνθιση και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προέκυψε η κοινή ονομασία του δέντρου Blue Gum.
Οι σπόροι αναπτύσσονται σε φυτώρια μέχρι τα φυτά να φτάσουν στο κατάλληλο προς καλλιέργεια μέγεθος, περίπου 30 έως 40 cm από 3 έως 4 μήνες.
Τα σπορόφυτα μπορούν να φυτευτούν με γυμνές ρίζες, αλλά η επιτυχία τους εξαρτάται από τον ευνοϊκό υγρό καιρό μετά τη φύτευση. Τα σπορόφυτα, ως εκ τούτου, συνήθως καλλιεργούνται σε δοχείο και φυτεύονται οι ρίζες, σε σχήμα μπάλας. Τα σπορόφυτα δεν είναι ανθεκτικά στον παγετό.
Σε καλές τοποθεσίες στη Χαβάη, με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες τα φυτά που αναπτύσσονται μετά την φύτευση, αναμένεται να φτάσουν το 1 μέτρο σε 6 μήνες, τα 2 μέτρα στο 1ο έτος και τα 4 μέτρα σε 2 χρόνια. Σπορόφυτα σε τέσσερις θαμνώδεις συστάδες στη Χαβάη αυξήθηκαν ελάχιστα, επειδή είχαν κατασταλλεί από βλαστούς άλλων δέντρων. Παρά το γεγονός αυτό, η μέση ετήσια αύξηση τους είναι της τάξεως του 1,1 cm σε διάμετρο και για το ύψος κορμού τα 1,4 μέτρα. Αυτοί οι αριθμοί καταγράφηκαν για όλα τα φυτά σε συστάδες 3, 4, 5, και 6 ετών. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε έξι αντιπροσωπευτικές συστάδες στην Καλιφόρνια και ήταν 5 ετών ή και μικρότεροι σε ηλικία, όπου έδωσαν μια μέση ετήσια αύξηση ύψους 2 μέτρα. Στη Βικτώρια της Αυστραλίας, μη γονιμοποιημένα φυτεμένα φυτά μεγάλωσαν 1 μέτρο σε ετήσια βάση κατά τη διάρκεια μιας τετραετούς περιόδου, ενώ η γονιμοποίηση των δενδρυλλίων σε τρία διαφορετικά επίπεδα σχεδόν διπλασίασε το ποσοστό αύξησης. Τα δέντρα ευκαλύπτου Blue Gum δείχνουν μια ισχυρή ανταπόκριση στην λίπανση αζώτου και του φωσφόρου σε διάφορα εδάφη.

Αγενής πολλαπλασιασμός
Τα πρεμνά του ευκαλύπτου Blue Gum πρέπει να κόβονται από 10 έως 20 cm στις συστάδες που προορίζονται για υλοτομία. Εάν κοπούν όταν βρίσκονται σε χαμηλότερο ύψος, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην υλοτομία, ενώ αν κοπούν σε μεγαλύτερο ύψος τείνουν να σπάνε ευκολότερα στον αέρα. Επειδή τα μπουμπούκια που φυτρώνουν βρίσκονται προς την πλευρά του μαλακού σημείου του φλοιού και είναι ασθενώς συνδεδεμένα με τον κορμό του κολοβώματος, είναι σημαντικό ο φλοιός να είναι σταθερά συνδεδεμένος με το πρεμνό, με σκοπό τα μεγάλα ποσοστά επιβίωσης των στελεχών. Σε τέσσερα πρεμνά, στη Χαβάη, τα οποία κυμαίνονται σε ηλικία από 2 έως 6 χρόνών μετά την υλοτομία, η ετήσια αύξηση του κορμού κατά μέσο όρο ήταν 15 mm σε διάμετρο στο ύψος του κορμού και 1,8 μέτρα σε ύψος. Αυτή η αύξηση ήταν σημαντικά καλύτερη από εκείνη των σποροφύτων στις ίδιες συστάδες οι οποίες αναφέρθηκαν προηγουμένως.
Πέρα της Χαβάη, όπου οι δασολόγοι δεν είχαν καμία εμπειρία πέρα από μια περιστροφή των ευκαλύπτων, στις υπόλοιπες περιοχές με τον ευκάλυπτο Blue Gum πραγματοποιούνται τρεις περιστροφές μετά την πρώτη κοπή. Οι περιστροφές κυμαίνονται από 5 έως 10 χρόνια σε διάφορες χώρες και περιοχές. Οι ανεπιθύμητοι βλαστοί συνήθως αφαιρούνται κατά τη διάρκεια των πρώτων 2 ετών της καλλιέργειας αλλά η αραίωση της καλλιέργειας δεν πραγματοποιείται συνήθως. Στην Πορτογαλία οι συστάδες των πρεμνών μερικές φορές διαχειρίζονται με το σύστημα της ‘επιλεκτικής καλλιέργειας’ (coppice with standards), με σκοπό όταν μία προς υλοτόμηση καλλιέργεια πραγματοποιείται, να διατηρούνται τα πιο ίσια και καλύτερα δέντρα, έτσι ώστε να υλοτομούνται όταν φτάσουν στο κατάλληλο μέγεθος.

Πηγή: www.na.fs.fed.us/pubs/silvics_manual/volume_2/eucalyptus/globulus.htm , By Roger G. Skolmen και Thomas Ledig

Comments are closed.