Φύτευση δενδρυλλίων και στάδια μέχρι την ωρίμανση

Φύτευση δενδρυλλίων και στάδια μέχρι την ωρίμανση του Blue Gum

Ανάπτυξη και Απόδοση
Ο ευκάλυπτος Blue Gum θεωρείται ως ένα ταχέως αναπτυσσόμενο δέντρο στις περισσότερες χώρες όπου χρησιμοποιείται. Γνωρίζουμε χωρίς στοιχεία για φυσικές συστάδες στην Αυστραλία, μερικές στην Τασμανία, τη Βικτώρια, και την Επικράτεια της Αυστραλιανής Πρωτεύουσας (A.C.T) ότι έχουν αποδώσει καλά. Στην Τασμανία η απόδοση του υποείδους Globulus σε 17 χρόνια ήταν 35 m³ / εκτάριο ανά έτος και καταγράφηκε ότι τα ψηλότερα δέντρα είχαν ύψος κατά μέσο όρο 30 μέτρα. Η φυτεία με το είδος ssp.Globulus στη Βικτώρια κατά μέσο όρο έφτασε περίπου 20,32 cm στο D.B.H (Diameter at Breast Height= Διάμετρος στο Ύψος του Στήθους) και 18 μέτρα ύψος σε 14 χρόνια, ενώ ένα άλλο είδος το ssp.Bicostata, στην Καμπέρα της Επικράτεια της Αυστραλιανής Πρωτεύουσας, σε ηλικία 13 ετών και με κάπως χαμηλότερο απόθεμα, έφτασε κατά μέσο όρο τα 21 cm στο D.B.H και τα 15,5 μέτρα σε ύψος.
Τα δεδομένα αυτά είναι πολύ κοντά σε αυτά που έχουν αναφερθεί για άλλες χώρες. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης στη βορειοδυτική Ισπανία είναι κατά μέσο όρο 20 m³ / εκτάριο, αλλά στη νοτιοδυτική Ισπανία είναι μόνο 5 – 6 m³ / εκτάριο. Στην Ουρουγουάη τα 25 m³ / εκτάριο μέσης ετήσιας αύξησης θεωρούνται ικανοποιητικά. Στην Αιθιοπία και την Πορτογαλία σε ηλικία 10 ετών στην υψηλότερη ποιότητας τοποθεσία πολύ καλή ανάπτυξη θεωρούνται τα 20 m³ / εκτάριο ανά έτος.
Στην Καλιφόρνια 67 διαφορετικές τοποθεσίες μετρήθηκαν το 1924. Η μέση ετήσια αύξηση όλων αυτών των συστάδων που κυμαίνονταν σε ηλικίες από 2 έως 42 χρόνια ήταν 19 m³ / εκτάριο. Δέκα από αυτές τις συστάδες που κυμαίνονται από ηλικίες 13 έως 16 ετών και ήταν παρόμοιες με αυτές στην Αυστραλία, έφτασαν κατά μέσο όρο 19,6 εκατοστά σε D.B.H και 20,4 μέτρα σε ύψος και είχαν μέση ετήσια αύξηση 21 m³ / εκτάριο. Ο ψηλότερος μέσος όρος ήταν 38,7 μέτρα σε 23 έτη. Οι ψηλότερες συστάδες στην Καλιφόρνια ήταν αυτές που φυτεύτηκαν το 1877 στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ. Περιέχουν δέντρα που έχουν περισσότερο από 61 μέτρα ύψος από το 1956.
Στη Χαβάη 20 συστάδες που κυμαίνονται σε ηλικία από 2,5 έως 35 ετών αξιολογήθηκαν το 1911. Τέσσερεις από αυτές ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα 11 – 20, σχετικά παρόμοιες με τις φυτείες στην Αυστραλία.
Σε αυτές τις τέσσερεις ο μέσος D.B.H ήταν 29,2 cm και το μέσο ύψος ήταν 23 μέτρα. Το ψηλότερο σταντ κατά μέσο όρο έφτασε 30,5 μέτρα σε 14 χρόνια.
Επτά συστάδες ηλικίας από 5 έως 20 ετών είχαν μια μέση ετήσια απόδοση 20 m³ / εκτάριο. Τα ψηλότερα δέντρα ευκαλύπτου Blue Gum ήταν στην περιοχή Kukaiau Ranch της Χαβάης και ήταν περίπου 61 μέτρα ψηλά, σε ηλικία 70 ετών.

Ριζικό σύστημα
Ο ευκάλυπτος Blue Gum παράγει ρίζες σε όλο το φάσμα του εδάφους. Οι ρίζες του φτάνουν αρκετά μέτρα βαθιά, αν το επιτρέπει το έδαφος, διαφορετικά φτάνουν σε ρηχό επίπεδο. Σε αβαθή εδάφη, όταν υπεδάφια επιτρέπεται μεγαλύτερο βάθος ριζοβολίας, παρατηρείται ότι αυτό βελτιώνει σημαντικά την ανάπτυξη. Στα περισσότερα δέντρα όλες οι ρίζες τους βρίσκονται κάτω από το τέλος του κορμού, αλλά μερικές φορές, τυχαία προκύπτουν ρίζες από το βλαστό του κορμού. Το δέντρο είναι ανθεκτικό στο άνεμο από τη στιγμή που φθάνει σε μέγεθος δενδρυλλίου αλλά επειδή το ριζικό σύστημα αναπτύσσεται αργά, μπορεί να παρασυρθεί από τον άνεμο όταν είναι ακόμα σπορόφυτο.

Πηγή: www.na.fs.fed.us/pubs/silvics_manual/volume_2/eucalyptus/globulus.htm , By Roger G. Skolmen και Thomas Ledig

Comments are closed.