Το φυτώριο

           Το φυτώριο μας

Φυτώριο 5000 τμ

Σε συνολική έκταση 110 στρεμμάτων στην περιοχή Χάνια Γαυρολίμνης του Δήμου Ναυπακτίας, κοντά στο νέο άξονα Πατρών – Ιωαννίνων, βρίσκεται η Φυτωριακή Εγκατάσταση δημιουργίας Βιολογικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Βιολογικών Σπόρων της Eucalyptus.
Στην παραπάνω έκταση, στεγάζεται η υπερσύγχρονη Φυτωριακή Μονάδα παραγωγής Δασικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Αρωματικών Φυτών της εταιρίας, η οποία αποτελείται από στεγασμένο θερμαινόμενο γυάλινο κτίριο 5 στρεμμάτων, χώρο λειτουργίας υπερσύγχρονων μηχανημάτων παραγωγής δενδρυλλίων, κτιριακή εγκατάσταση γραφείων, ενώ διαθέτει και γεώτρηση με άριστης ποιότητας αντλούμενο νερό.

Παραγωγή και εμπορία πολλαπλασιαστικού υλικού

Με το νέο νόμο περί δασικών φυτωρίων, η Eucalyptus έγινε η πρώτη εταιρία στην Ελλάδα που διαθέτει άδεια ίδρυσης και λειτουργίας Δασικού Φυτωρίου Τύπου Β για την παραγωγή και εμπορία δασικού πολλαπλασιαστικού υλικού, ενώ παράλληλα διαθέτει άδεια λειτουργίας Φυτωριακής Επιχείρησης Τύπου Α για την παραγωγή και εμπορία πολλαπλασιαστικού υλικού Αρωματικών Φυτών και είναι εγγεγραμμένη και στο Φυτοϋγειονομικό Μητρώο παραγωγών για την εισαγωγή ή και εξαγωγή φυτών και φυτικών προϊόντων.

Πιστοποίηση Βιολογικών Προϊόντων

Τον Ιούλιο ΄17, το φυτώριο της Eucalyptus εντάχθηκε στο σύστημα Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων και κατ’ επέκταση όλη η παραγωγική διαδικασία πολλαπλασιαστικού υλικού και σπόρων γίνεται με βάση την Κοινοτική Νομοθεσία περί Βιολογικών Προϊόντων. Η Eucalyptus είναι η πρώτη εταιρία σε ευρωπαϊκό επίπεδο που διαθέτει Πιστοποίηση Βιολογικής Παραγωγής και Καλλιέργειας Ευκαλύπτου, ενώ παράλληλα προχωράει και τις διαδικασίες ένταξης για την Πιστοποίησή της και ως Βιοδυναμική.

Paper pots

Στο φυτώριο μας, η παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού γίνεται με τη χρήση Paper pots (χάρτινα φυτευτικά δοχεία, βιολογικά και αυτοδιασπούμενα) με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος, την ταχεία ανάπτυξη των δενδρυλλίων, την εύκολη μεταφορά και την ασφαλή φύτευση στον αγρό.

Για την προμήθεια των Paper pots συνεργαστήκαμε με τη μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή εταιρεία Ellegaard από την οποία προμηθευτήκαμε και τα υπερσύγχρονα μηχανήματα δυναμικότητας παραγωγής 80.000 δενδρυλλίων/ημέρα, ενώ παράλληλα συνεργαστήκαμε και με την εταιρεία Pindstrup για την εισαγωγή βιολογικά πιστοποιημένου φυτικού υποστρώματος (τύρφη) εμπλουτισμένου με τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία, ώστε να εξασφαλιστεί η υγεία και η σωστή ανάπτυξη των φυτών.

Αυστηρότερα πρωτόκολλα

Μετά από 10ετή έρευνα και ανάπτυξη πειραματικών φυτειών πέριξ του θερμοκηπίου, η Eucalyptus είναι σε θέση να παράγει με τα αυστηρότερα πρωτόκολλα, πέντε ποικιλίες ευκαλύπτου για την παραγωγή Αιθέριων Ελαίων, μία ποικιλία για την παραγωγή Cellulose και δύο ποικιλίες για την παραγωγή Wood Chips.
Τέλος, σε αγροτεμάχια πλησίον της φυτωριακής της εγκατάστασης, η Eucalyptus ξεκινάει την παραγωγή Σπόρων Ευκαλύπτου με σκοπό την πιστοποίηση τους ως βιολογικοί, καθιστώντας την έτσι την πρώτη Ευρωπαϊκή Εταιρία παραγωγής Βιολογικών Σπόρων Ευκαλύπτου.
Όλοι οι σπόροι που εισάγονται και κατ’ επέκταση όλα τα δέντρα που παράγονται στο φυτώριο μας προέρχονται από οίκους εγνωσμένης αξίας, συνοδεύονται από τα απαραίτητα πιστοποιητικά φυτοϋγείας και δεν είναι γενετικά τροποποιημένα..

 

 

Comments are closed.