Ο Ευκάλυπτος Melliodora (Yellow Box)

Ευκάλυπτος Melliodora (Yellow Box)

Ιδανικός για την παραγωγή Μελιού

Ευκάλυπτος Melliodora – Περιγραφή του Ευκάλυπτου

Ευκάλυπτος Melliodora Δέντρο-eucalyptus.gr
Ευκάλυπτος Melliodora Δέντρο-eucalyptus.gr

Ο Ευκάλυπτος Melliodora  είναι μεσαίου μεγέθους δέντρο, με σκληρό, βαρύ και εξαιρετικά ανθεκτικό ξύλο. Περιστασιακά αναπτύσσεται αρκετά ψηλά, με 15-30 μέτρα ύψος και έως 1 μέτρο διάμετρο στο ύψος του στήθους. Το φύλλωμα του είναι αρκετά μεγάλο και αναπτύσσεται ομοιόμορφα. Τα ενήλικα φύλλα έχουν λογχοειδή σχήμα και γκριζοπράσινο χρώμα. Από την άλλη, τα νεανικά φύλλα είναι συνήθως και αυτά γκριζοπράσινα αλλά με ωοειδή σχήμα. Ο Ευκάλυπτος Μelliodora είναι ένα πολυετές είδος με αργό έως μέτριο ρυθμό ανάπτυξης. Αναπτύσσει ένα ξυλώδες εξόγκωμα το οποίο του επιτρέπει να αναβλαστάνει. Ο Ευκάλυπτος Melliodora θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους παραγωγούς μελιού στο γένος του ευκαλύπτου.

Ευκάλυπτος Melliodora – Ανθοφορία Ευκάλυπτου

Ευκάλυπτος Melliodora-eucalyptus.gr
Ευκάλυπτος Melliodora-eucalyptus.gr

Τα λουλούδια του Ευκάλυπτου Melliodora είναι λευκά ή κρεμ, με έντονο άρωμα μελιού και βρίσκονται σε 7 συστάδες. Η περίοδος ανθοφορίας ποικίλλει καθώς σημαντικό παράγοντα παίζουν η τοποθεσία, το ύψος και η εποχή. Σε ορισμένες περιόδους μπορεί να υπάρξει μια “βαριά” ανθοφορία σε μια συγκεκριμένη περιοχή και σε άλλες περιόδους μόνο τα δέντρα που δεν ανθοφόρησαν το προηγούμενο έτος θα ανθίσουν. Οι λόγοι για αυτές τις διαφορές στην ανθοφορία του Ευκάλυπτου Melliodora σχετίζονται κυρίως με την βροχόπτωση και άλλες κλιματικές συνθήκες.

Ευκάλυπτος Melliodora – Καρποί Ευκάλυπτου

Ευκάλυπτος Melliodora Ανθοφορία - eucalyptus.gr
Ευκάλυπτος Melliodora Ανθοφορία – eucalyptus.gr

Οι καρποί του Ευκάλυπτου Melliodora έχουν σχήμα σφαιρικό μικρής ξυλοειδούς κάψουλας με μέγεθος 4-7 mm. Υπάρχουν περίπου 360-530 βιώσιμοι σπόροι/gr. H συλλογή των σπόρων είναι πιθανή καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Αναγεννιέται πολύ καλά μετά από πυρκαγιά και αναπτύσσεται ραγδαία μετά από κάθε κοπή. Τέλος, ανέχεται τους κρύους χειμώνες και τα πολύ ζεστά καλοκαίρια. Ο Ευκάλυπτος Melliodora, αντέχει την ξηρασία και τον πάγο, αλλά η ανάπτυξη του επιβραδύνεται σημαντικά στις κρύες περιοχές.

Ευκάλυπτος Melliodora – Χρήσεις του Ευκάλυπτου

Ευκάλυπτος Melliodora Σπόροι - eucalyptus.gr
Ευκάλυπτος Melliodora Σπόροι – eucalyptus.gr
  • Ο Ευκάλυπτος Μelliodora παράγει υψηλής και άριστης ποιότητας μέλι και στην Αυστραλία θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα δέντρα για την παραγωγή μελιού υψηλής ποιότητας αν και οι κυψέλες τείνουν να μην είναι πολύ παραγωγικές λόγω της χαμηλής απόδοσης σε γύρη. Το μέλι του ανοικτού χρώματος, πολύ πυκνό και με ωραίο άρωμα.
  • Ο Ευκάλυπτος Μelliodora είναι εξαιρετικό δέντρο για σκιά και φυσικό καταφύγιο, αν και αναπτύσσετε αργά. Προσφέρει ένα εξαιρετικό βιότοπο άγριας ζωής και τα πλούσια σε νέκταρ λουλούδια του παρέχουν μια πολύτιμη πηγή τροφής.
  • Ο Ευκάλυπτος Μelliodora χρησιμοποιείται για βαριές κατασκευές και δίνει εξαιρετικά καυσόξυλα.

Πηγή: www.dpi.nsw.gov.au

error: Content is protected !!