Ο Ευκάλυπτος Polybractea (Blue Leaved Malee)

Ευκάλυπτος Polybractea (Blue Leaved Malee)

Κατάλληλος για την παραγωγή βιομάζας, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ιδανικός για την παραγωγή αιθέριων ελαίων και για τη δέσμευση άνθρακα.
 

Ευκάλυπτος Polybractea – Προέλευση του Ευκάλυπτου

Ο Ευκάλυπτος Polybractea προέρχεται από την Αυστραλία και η πιο συνηθισμένη ονομασία του είναι  Blue Mallee – Blue leaved Malee και αναπτύσσεται στην κεντροδυτική Νέα Νότια Ουαλία και στην κεντρική Βικτώρια της Αυστραλίας. Αντέχει σε αρκετά εδάφη, αλλά προτιμά τα καλά αποστραγγισμένα. Αντέχει στον παγετό, την ξηρασία και τη μικρή έως μέτρια περιεκτικότητα σε αλάτι.
 
Ο Ευκάλυπτος Polybractea είναι κατάλληλος για την παραγωγή βιομάζας, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ιδανικός για την παραγωγή αιθέριων ελαίων και για τη δέσμευση άνθρακα. Οι καλλιέργειες αναγεννιούνται εύκολα μετά τη συγκομιδή.
 

Ευκάλυπτος Polybractea – Περιγραφή 

 
Ευκάλυπτος Polybractrea - Λίπανση και Συγκομιδή Ευκαλύπτους - eucalyptus.gr
Ευκάλυπτος Polybractrea – Λίπανση και Συγκομιδή Ευκαλύπτους – eucalyptus.gr
Ο Ευκάλυπτος Polybractea είναι ένας μικρός πολύμισχος ευκάλυπτος. Το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 5-10 μέτρα ανάλογα το έδαφος και τα άνθη του έχουν μπλε περίβλημα. Ο φλοιός του είναι τραχύς, σε γκρι χρώμα και ινώδης στα κάτω τμήματα των βλαστών. Είναι λείος, με λευκό, ροζ, πορτοκαλί ή γκρι χρώμα στα επάνω τμήματα του. Τα ενήλικα φύλλα είναι στενά, έχουν λογχοειδές σχήμα και χρώμα μπλε ή γκριζοπράσινο. Τα σπορόφυτα και τα νεανικά φύλλα είναι μακρόστενα και γκρίζα. Όλα τα φύλλα του έχουν άφθονο έλαιο. Οι καρποί του έχουν σχήμα κυπέλλου ή βαρελιού 3-5χιλ. Ο Ευκάλυπτος  Polybractea έχει μέτριο ρυθμό ανάπτυξης και αναπτύσσεται έντονα και πυκνά ακόμη και μετά από πολλά χρόνια κοπής στο επίπεδο του εδάφους. Η συλλογή των σπόρων γίνεται το καλοκαίρι και έχει περίπου 620 βιώσιμους σπόρους/γραμμ.

Ευκάλυπτος Polybractea – Εδαφικές Προδιαγραφές

Αναπτύσσεται σε ελαφρώς επικλινή εδάφη με χαμηλό υψόμετρο. Τα εδάφη είναι συνήθως κόκκινα-καφέ και εύφορα, συχνά με χαλαζίτη, αλλά αναπτύσσεται εξίσου καλά και σε αμμώδη ή σχιστολιθικά εδάφη.

Ευκάλυπτος Polybractea – Κλιματολογικές συνθήκες  για τον Ευκάλυπτο

Ο Ευκάλυπτος Polybractea αναπτύσετε σε περιοχές που έχουν:

 • Ελάχιστη τιμή βροχόπτωσης 350mm
 • Μέγιστη τιμή βροχόπτωσης 550mm
 • Θερμοκρασία 2°C –  32°C
 • Υψόμετρο 140m –  350m
 

Ευκάλυπτος Polybractea – Χρήσεις

Ο Ευκάλυπτος Polybractea έχει πολλές χρήσεις:

 • Ο κορμός του είναι ιδανικός για πολτό, βιομάζα ενεργό άνθρακα και κάρβουνο.
 • Τα φύλλα του είναι ιδανικά για αιθέρια έλαια, αφού είναι πλούσια σε τανίνες κάτι που τον καθιστά Νo1 στις προτιμήσεις για φαρμακευτική χρήση.
 • Είναι ιδανικός ως ανεμοφράκτης, καθώς προσφέρει σκιά και προστατεύει το έδαφος από τη διάβρωση.
 • Επίσης, βοηθά στον έλεγχο της αλατότητας, αρκεί αυτή να είναι μέτρια, γι’ αυτό προτιμάται σε αλατώδης περιοχές.
 • Οι φυτείες του Ευκάλυπτου Polybractea έχουν επίσης τη δυνατότητα να συμβάλλουν στη βιοποικιλότητα, μέσω της παροχής πρόσθετων ενδιαιτημάτων για τα ενδημικά ζώα και τα έντομα.

Ευκάλυπτος Polybractea – Φύτευση

Ευκάλυπτος Polybractea - Φύτευση Ευκάλυπτου - eucalyptus.gr
Ευκάλυπτος Polybractea – Φύτευση Ευκάλυπτου – eucalyptus.gr

Η πυκνότητα της φύτευσης του Ευκάλυπτου Polybractea εξαρτάται και από την ποιότητα του εδάφους και από το ποσοστό της βροχόπτωσης. Για τη μηχανική συγκομιδή, το επίπεδο του εδάφους πρέπει να είναι ελαφρώς επικλινές.

Η φύτευση του Ευκάλυπτου Polybractea  είναι αναγκαίο να πραγματοποιείται σε ευθείες γραμμές. Επίσης, πρέπει να υπάρχει επαρκής χώρος μεταξύ των σειρών για την πρόσβαση μηχανημάτων.  Στην περιοχή της Αυστραλίας, οι σειρές θα πρέπει να έχουν το ανάλογο βάθος σύμφωνα με τον τύπο του εδάφους και λίγο πριν από τη φύτευση το επιφανειακό στρώμα θα πρέπει να είναι περίπου 25 εκ. και από τις δύο πλευρές.

Τα φυτά του Ευκάλυπτου Polybractea πρέπει να μεταφυτεύονται στο έδαφος μόλις αποκτήσουν ύψος 10-20εκ.. Το συχνό πότισμα είναι απαραίτητο αμέσως μετά τη φύτευση και το πότισμα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι και την πρώτη επαρκή βροχόπτωση.

Τα φυτά του Ευκάλυπτου Polybractea θα πρέπει να προστατεύονται από τα ζώα για τους πρώτους μήνες. Μόλις φυτευτεί, το αγροτεμάχιο θα πρέπει να παραμένει καθαρό από αγριόχορτα τουλάχιστον για τους πρώτους 12 μήνες.

Ευκάλυπτος Polybractea – Λίπανση και Συγκομιδή

Ευκάλυπτος Polybractea - Περιγραφή Ευκαλύπτου - eucalyptus.gr
Ευκάλυπτος Polybractea – Περιγραφή Ευκαλύπτου – eucalyptus.gr

Ο Ευκάλυπτος  Polybractea δεν ανταποκρίνεται σωστά στην έντονη λίπανση και ευδοκιμεί σε προσιτές καιρικές συνθήκες χωρίς πρόσθετες θρεπτικές ουσίες. Η πρώτη συγκομιδή θα εξαρτηθεί από την στιγμή της φύτευσης, τον τύπο του εδάφους και τις βροχοπτώσεις. Εκτός από την περίοδο της ξηρασίας η πρώτη συγκομιδή του Ευκάλυπτου Polybractea μπορεί να γίνει 18-24 μήνες μετά τη φύτευση. Στη συνέχεια, οι επόμενες συγκομιδές γίνονται περίπου κάθε 18 μήνες ανάλογα με την ανάπτυξη.

Η υπερβολικά συχνή συγκομιδή του Ευκάλυπτου Polybractea  μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα δέντρα τα οποία πρέπει κόβονται στο επίπεδο του εδάφους. Για να αποφεύγεται η αιολική διάβρωση του εδάφους και η διάβρωση του από το νερό μετά τη συγκομιδή, μπορεί να φυτευτεί βοσκή στις γραμμές φύτευσης αλλά όχι κοντά στα δέντρα. Επίσης, μπορεί να τοποθετηθεί ένα προστατευτικό στρώμα φύλλων από αυτά από τα οποία έχει εξαχθεί το έλαιο για προστασία από τη διάβρωση. Στη Δυτική Αυστραλία οι συγκομιδές του Ευκάλυπτου Polybractea για σκοπούς βιομάζας πραγματοποιούνται κάθε 3 χρόνια.

Ευκάλυπτος Polybractea – Ασθένειες και Έντομα

Ο Ευκάλυπτος  Polybractea δεν είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε ασθένειες και έντομα, αλλά πλήγεται από τεθρηδόνες και σκόρο, όταν όμως το φύλλωμα έχει αναπτυχθεί ικανοποιητικά. Ένας τρόπος αντιμετώπισης της γρήγορης εξάπλωσης των τεθρηδόνων και του σκόρου, είναι το κόψιμο της πληγείσας περιοχής ακόμα και όταν δεν είναι η εποχή για κάτι τέτοιο.

Τα έντομα και οι αρρώστιες στο συγκεκριμένο είδος, σύμφωνα με μελέτες, είναι περισσότερο έντονες όταν οι φυτείες τοποθετούνται σε χωράφια με ιδιαίτερα υψηλή βροχόπτωση και πολύ λιγότερο στις πιο ξηρές περιοχές με χαμηλότερη βροχόπτωση.

Ευκάλυπτος Polybractea – Γενικές πληροφορίες

 • Βάθος εδάφους: Αντέχει το ρηχό, προτιμά το μέτριο βάθος.
 • Αλατότητα εδάφους: Αντέχει ελαφριά 2-4 (dS/m), και μέτρια 4-8 (dS/m) εδάφη.
 • PH εδάφους: Αντέχει το όξινο 4-6ph, το αλκαλικό 8-10ph και προτιμά το ουδέτερο 6-8ph έδαφος.
 • Γονιμότητα του εδάφους: Προτιμά την ελαφριά και τη μέτρια γονιμότητα.
 • Επιφανειακή υφή του εδάφους: Προτιμά την ελαφριά, τη μέτρια και αντέχει τη βαριά.
 • Αποστράγγιση: Προτιμά την γρήγορη και καλή αποστράγγιση του εδάφους.

Πηγή: www.dpi.nsw.gov.au

error: Content is protected !!