Ο Ευκάλυπτος Nitens (Silvertop – Shining Gum)

Ευκάλυπτος Nitens – Περιγραφή

Ευκάλυπτος Nitens - Shining Gum - eucalyptus.gr
Ευκάλυπτος Nitens – Shining Gum – eucalyptus.gr

O Ευκάλυπτος Nitens είναι ένα ψηλό δέντρο δάσους:

 • Το ύψος φτάνει 40-70 μέτρα  ή και  τα 90 μ. σε κάποιες περιπτώσεις. 
 • Η διάμετρός του φτάνει τα 1-2 μέτρα, μπορεί όμως να αναπτυχθεί και περισσότερο.
 • Ο κορμός του Ευκάλυπτου Nitens  έχει ομοιόμορφο σχήμα και ο κατακόρυφος κορμός του καλύπτει το 1/2 ή και τα 2/3 του ύψους του δέντρου.
 • Ο φλοιός του είναι λείος και γκριζωπός, σχετικά λεπτός και τραχύς.
 • Τα σπορόφυτα και τα νεαρά δένδρα, έχουν φλοιό με πράσινο χαρακτηριστικό χρώμα.
 • Τα φύλλα των νεαρών δέντρων του Ευκάλυπτου Nitens αναπτύσσονται σε αντίθετες κατευθύνσεις, είναι άμισχα, ωοειδή και χρώματος μπλε.
 • Τα σπορόφυτα έχουν μέγεθος 4-10 x 2-4 εκ., ενώ τα νεαρά δέντρα φτάνουν τα 8,5 – 17 εκ. x 4,5-8 εκ..
 • Τα ενήλικα φύλλα εναλλάσσονται, και έχουν λογχοειδή πράσινο μίσχο.
 • Η ταξιανθία είναι απλή, μασχαλιαία με 7 ανθούς. Οι μίσχοι είναι γωνιακοί και επίπεδοι. Μερικές φορές τα άνθη είναι πολύ μικρά, με κυλινδρικό ή ωοειδή σχήμα και πολύ συχνά είναι γωνιακά ή με ραβδώσεις των 6-7 x 3 χιλιοστών.
 • Οι καρποί του είναι άμισχοι με αρκετές ραβδώσεις των 4-7 x 4-6 χιλ και με γυαλιστερή επιφάνεια.
 • Το φύλλωμα του Ευκάλυπτου Nitens  είναι μακρόστενο, με φθίνον μέγεθος και έχει 3 ή 4 καρπούς.

Ευκάλυπτος Nitens – Προέλευση

Το γένος του Ευκαλύπτου Nitens περιγράφηκε και ονομάστηκε για πρώτη φορά το 1788 από το Γάλλο βοτανολόγο L ‘Héritier. Τα λουλούδια των διαφόρων ειδών ευκαλύπτου προστατεύονται από ένα κάλυμμα, εξ ου και η γενική ονομασία, η οποία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «Eu» (καλά), και «Calyptos» (που καλύπτεται). Η λέξη «Nitens» είναι μια λατινικής προελεύσεως για το «λάμπει», «γυαλισμένο» ή «φωτεινό» και αναφέρεται στα φύλλα, τα μπουμπούκια, τον καρπό και το φλοιό του. Οι καρποί του έχουν μια ξεχωριστή γυαλιστερή, εμφάνιση.

Ευκάλυπτος Nitens – Κλιματολογικές Συνθήκες

Ευκάλυπτος Nitens - eucalyptus.gr
Ευκάλυπτος Nitens – eucalyptus.gr

 

Ο Ευκάλυπτος Nitens εμφανίζεται σε λόφους και κοιλάδες ορεινών περιοχών και μερικές φορές σε μικρές αμιγείς συστάδες που συχνά αποτελούν τμήμα ενός μωσαϊκού των ειδών ευκαλύπτου. Στο φυσικό του περιβάλλον, το κλίμα είναι δροσερό προς ζεστό, υγρό ή ύφυγρο. Ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη του θεωρούνται τα ήπια καλοκαίρια που σπάνια ανεβάζουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες και είναι μέτρια ανθεκτικός στην ξηρασία. Είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά είδη στον παγετό και από τα πιο ταχέως αναπτυσσόμενα εμπορικά είδη ευκαλύπτου.

Ευκάλυπτος Nitens – Βιοφυσικά Όρια:

 • Ελάχιστη Τιμή Μέγιστη Τιμή Υψόμετρο: 600m 1600m
 • Μέση ετήσια θερμοκρασία: -5°C 26°C
 • Μέση ετήσια βροχόπτωση: 750mm 1750mm

Ευκάλυπτος Nitens – Έδαφος Φύτευσης:

Καλύτερη ανάπτυξη παρουσιάζει σε καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, βαθιά, υγρά και αργιλώδη. Αναπτύσσονται όμως ικανοποιητικά σε ένα ευρύ φάσμα εδαφών ακόμη και σε μέτρια γόνιμα εδάφη.

Καταγεγραμμένη κατανομή των ειδών Ευκάλυπτου Nitens:

 • Χώρα προελεύσεως: Αυστραλία
 • Προσαρμοσμένο σε: Αργεντινή, Βραζιλία Χιλή, Νέα Ζηλανδία, Νότια Αφρική, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α. και Ζιμπάμπουε.

Ευκάλυπτος Nitens – Προϊόντα του Ευκάλυπτου

 • Καύσιμο: Είναι κατάλληλος για καυσόξυλο και αρκετά δημοφιλής για αυτό στη Νέα Ζηλανδία. Είναι επίσης, κατάλληλος για την παραγωγή βιομάζας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
 • Φυτικές ίνες: Το ξύλο από τον Nitens χρησιμοποιείται ευρέως για την παραγωγή χαρτοπολτού και χαρτιού.
 • Ξυλεία: Το ξύλο του έχει το χρώμα του άχυρου ή είναι απαλό ροζ, με ίσιες ίνες, σκληρό, αλλά σχετικά εύκολο να επεξεργαστεί και όχι ανθεκτικό. Έχει πυκνότητα 670 – 720 kg/m³. Χρησιμοποιείται για τη γενική κατασκευή κτιρίων, δαπέδων, κουφωμάτων, για επένδυση και για έπιπλα. Το ξύλο του είναι κατάλληλο για κοπή και χρησιμοποιείται στη γενική κατασκευή. Σε στρογγυλή μορφή, χρησιμοποιείται στην οικοδομή και για πόλους στήριξης.
 • Αιθέρια έλαια: Τα αιθέρια έλαια από τον Nitens είναι μονοτερπενοειδή και βρίσκονται στη φύση, χαρακτηρίζονται από μεγάλες ποσότητες α-πινένιου (10- 17%) και 1,8-κινεόλη (18-70%), όπου το τελευταίο είναι ένα βασικό θεμελιώδες συστατικό για φαρμακευτικά έλαια.

Ευκάλυπτος Nitens – Χαρακτηριστικά του Ευκάλυπτου

Ευκάλυπτος Nitens - Χαρακτηριστικά Ευκάλυπτου - eucalyptus.gr
Ευκάλυπτος Nitens – Χαρακτηριστικά Ευκάλυπτου – eucalyptus.gr
 • Διαχείριση Δέντρων: Ο Ευκάλυπτος Nitens είναι αειθαλές, ταχέως αναπτυσσόμενο δέντρο με πολύ καλό σθένος και όγκο ανάπτυξης. Τα χαμηλότερα κλαδιά των δέντρων σε νέες φυτείες, τείνουν να ξεχωρίζουν σε ορθή γωνία με τον κορμό και δε ρίχνουν τόση σκιά όση τα άλλα είδη των περισσότερων ευκαλύπτων. Είναι πολύ ευαίσθητος στη φωτιά και πεθαίνει ακόμη και στο φως από άγρια πυρκαγιά. Εάν όμως υπάρχει επαρκής σπόρος, αναγεννιέται άμεσα και με ταχύ ρυθμό από την τέφρα. Εκτιμάται ότι ο Ευκάλυπτος Globulus και ο Ευκάλυπτος Nitens μπορεί να αυξηθούν κατά 40m³/εκτάριο (10στρ)/έτος. Περιστροφές των 8-10 ετών προβλέπονται για την παραγωγή ξυλοπολτού, και μέχρι και 25 χρόνια για την παραγωγή ξυλείας. Για τη διαχείριση της αποθήκευσης χρησιμοποιείται ο κλασσικός τρόπος. Προκύπτουν περίπου 260.000 βιώσιμα σπόροι/kg.
 • Παράσιτα και ασθένειες: Το νεανικό φύλλωμα του Ευκάλυπτου Nitens είναι ευάλωτο σε αρκετά παράσιτα. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα φύλλα πλήττονται από τα μυρμήγκια Atta της Βραζιλίας και στις περιοχές της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας τα μαρσιποφόρα ζώα τα Possums τρώνε το φύλλωμα. Τα παράσιτα προσβάλλουν τα φύλλα των ενηλίκων δέντρων.
 • Ανθεκτικότητα στο κρύο: Υπάρχουν διαφορετικά είδη ευκαλύπτου κατάλληλα για ψυχρά κλίματα. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές δοκιμές διαφόρων ειδών, σε σχέση με την αντίσταση και την ανθεκτικότητα τους στο κρύο. Μεταξύ των ειδών που δοκιμάστηκαν, ο Ευκάλυπτος Nitens είναι ο πιο κατάλληλος για το κρύο και τις ζώνες παγετού. Η ανάπτυξη του είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική λύση σε περιοχές με έντονο κρύο και συχνούς παγετούς. Σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από την CEASA, ο Ευκάλυπτος Nitens παρουσιάζει μία αύξηση 40% σε σύγκριση με άλλους σπόρους που χρησιμοποιήθηκαν στα πλαίσια της μελέτης αυτής. Οι δοκιμές δείχνουν καλή προσαρμογή σε περιπτώσεις που πιάνει χιόνι και μεγάλη αντοχή κατά την διάρκεια παγετού. Οι αυξήσεις που παρατηρήθηκαν ήταν πάνω από 15m³/εκτάριο (10 στρέμματα) έτος σε αυστηρές κλιματικές ζώνες. Τα δέντρα είναι πολύ ανθεκτικά στον άνεμο χάρη στη δύναμη του στελέχους τους, τη διάταξη των κλαδιών και τη διάταξη των φύλλων τους. Στις περιοχές καταγωγής ο Ευκάλυπτος Nitens έχει διακεκομμένη γεωγραφική κατανομή, από τα οροπέδια της βόρειας Νέας Νότιας Ουαλίας έως και τα δάση της νοτιοανατολικής Victoria. Το κλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται ψυχρό, με ήπια καλοκαίρια και χειμώνες με συχνές χιονοπτώσεις και παρουσία παγετού. Η καλύτερη ανάπτυξη αυτού του είδους εμφανίζεται σε εδάφη με ιζηματογενή πετρώματα και ιδιαίτερα σε εκείνα με μαύρο πέτρωμα. Έχουν παρατηρηθεί αυξήσεις μέχρι 25 m³ το έτος. Η ικανότητα αναγέννησης του Ευκάλυπτου Nitens είναι μικρότερη από του Ευκάλυπτου Globulus και αυτό οφείλεται στη γενετική του προέλευση ή τον τόπο καταγωγής του.  Τα λουλούδια και τα φρούτα χωρίζονται σε ταξιανθίες και ταξικαρπίες.

Οι οδηγίες σχετικά με τον Ευκάλυπτο Nitens δεν είναι πολύ διαφορετικές σε σχέση με τις οδηγίες που δίνονται για τον Ευκάλυπτο Globulus. Τόσο η αρχική λίπανση όσο και ο έλεγχος του ανταγωνισμού είναι απαραίτητοι για την καλύτερη ανάπτυξη του. Ευκάλυπτοι ανθεκτικοί στο κρύο σε σύγκριση με τον Globulus* Είδος Μέση τιμή μέγιστων θερμοκρασιών Μέση τιμή ελάχιστων θερμοκρασιών Ελάχιστη θερμοκρασία απόλυτη τιμή Βροχόπτωση Ημέρες με πάγο E.Globulus 18-23 4 -4 500-1500 0-5 E.Nitens23 21-24 -2+2 -10 750-1250 50-150 E.Delegatensis 21 0 -9 2500-3500 10-100 E.Obliqua 27-32 2 -9 2500-3500 10-100 E.Dalrympleana 27 0 -11 875-1400 20-100 E.Regnans 23 0-2 -7 750-1650 Λιγότερες απο 60 *Κλιματολογικά χαρακτηριστικά ανάλογα με την περιοχή καταγωγής τους

Πηγή: conservacion.unalmed.edu.co/rodolfoparra/eucalipto/9eucaliptos.html

error: Content is protected !!