Ο Ευκάλυπτος Grandis (Flooded Gum or Rose Gum)

Ευκάλυπτος Grandis – Περιγραφή Ευκάλυπτου

Ευκάλυπτος Grandis - Flooded Gum - eucalyptus.gr
Ευκάλυπτος Grandis – Flooded Gum – eucalyptus.gr
O Ευκάλυπτος Grandis, κοινώς γνωστός ως Flooded Gum ή Rose Gum, είναι ένα ψηλό δέντρο με λείο φλοιό, πιο τραχύς στη βάση του, ινώδης και με φύλλωμα γκρι χρώματος ή γκρι-καφέ. Κατά την ωρίμανση φτάνει τα 50 μέτρα ύψος, αν και τα υψηλότερα είδη μπορούν να υπερβούν τα 80 μέτρα. Ο ευκάλυπτος Grandis μεγαλώνει κατακόρυφα και είναι ψηλό δέντρο, φθάνοντας περίπου τα 50 μέτρα ύψος, με περίμετρο από 1,2 μέτρα έως 2 μέτρα. Τα μεγαλύτερα δέντρα μπορεί να φθάσουν ακόμα και τα 75 μέτρα ύψος και 3 μέτρα διάμετρο. Το ψηλότερο δέντρο αυτού του είδους είναι γνωστό ως “The Grandis”, βρίσκεται κοντά στην περιοχή Bulahdelah της Νέας Νότιας Ουαλίας, με ύψος 86 μέτρα και διάμετρο τα 8,5 μέτρα. Ο κορμός του είναι κατακόρυφος για περίπου 2.5 μέτρα και για τα 3/4 του ύψους του δέντρου. Ο φλοιός του είναι λείος και η υφή του κοκκώδεις με ωχρό μπλε-γκρι ή λευκό χρώμα, και μια επικάλυψη από τραχύ φλοιό καφέ χρώματος στο κάτω μέρος, περίπου στα 1-4 μέτρα από το κορμό του δέντρου. Τα γυαλιστερά σκουροπράσινα φύλλα του είναι λογχοειδή και στην κάτω πλευρά τους πιο ανοιχτόχρωμα, έχουν 10 – 11 εκατοστά μήκος και 2 – 3 εκατοστά (0.8-1.2 μέσα) εύρος. Είναι τοποθετημένα εναλλάξ κατά μήκος των κλαδιών. Τα άσπρα λουλούδια του, εμφανίζονται από τα μέσα του φθινοπώρου έως τα τέλη του χειμώνα και είναι διατεταγμένα σε ομάδες των 7 έως 11 ταξιανθιών. Τα λουλούδια έχουν μικρούς ή κωνικούς καρπούς (‘Gum nuts’) διαστάσεων 5 – 8χιλ. μήκος και 4 – 7χιλ. περίμετρο. 
 
Ο Ευκάλυπτος Grandis βρίσκεται σε παράκτιες και υπό-παράκτιες περιοχές από το Νιούκαστλ στην βόρεια Νέα Ουαλία, έως και τα δυτικά της Daintree στο Queensland. Συναντάται κυρίως σε επίπεδες εκτάσεις και χαμηλότερες πλαγιές και είναι το κυρίαρχο δέντρο στα υγρά δάση και στις παρυφές των τροπικών δασών.
Ο Ευκάλυπτος Grandis
χρησιμοποιείται κυρίως για παραγωγή ξυλείας και ξυλοπολτού. Μεγάλες φυτείες συναντώνται στη Νότιο Αφρική και εντός της Αυστραλίας, αλλά και στην Νέα Νότια Ουαλία.
Πηγή: www.wikepedia.org
error: Content is protected !!