Ο Ευκάλυπτος Urophylla (Timor White Gum ή Timor Mountain Gum)

Ευκάλυπτος Urophylla – Περιγραφή Ευκαλύπτου

 
Ευκάλυπτος Uropylla - eucalyptus.gr
Ευκάλυπτος Uropylla – eucalyptus.gr

Ο Ευκάλυπτος Urophylla είναι ένα αειθαλές δέντρο με ίσιο κορμό, το οποίο μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 45-55 μέτρα ή σε δυσμενής συνθήκες να παραμένει θάμνος. Ο φλοιός ποικίλλει ανάλογα με τη διαθέσιμη υγρασία και το υψόμετρο, αλλά συνήθως είναι σφιχτός, λείος και υπό-ινώδης, με κοκκινωπό καφέ έως αρκετά καφέ χρώμα και μερικές φορές ιδιαίτερα στη βάση του κορμού, τραχύς. Τα νεανικά φύλλα είναι σχεδόν απέναντι το ένα από τα άλλο, έμμισχα και λογχοειδή. Τα ενήλικα φύλλα είναι σχεδόν απέναντι το ένα από τα άλλο προκειμένου να εναλλάσσονται, έμμισχα και λογχοειδή. Έχει το μεγαλύτερο υψομετρικό εύρος από κάθε άλλο ευκάλυπτο, καλύπτοντας 1000-2960 μέτρα στο Timor.

 

Ευκάλυπτος Urophylla – Ιστορία του Ευκάλυπτου

 
Ο Ευκάλυπτος Urophylla συναντάται σε ηφαιστιογενή εδάφη σε 7 νησιά της ανατολικής Ινδονησίας σε υψόμετρα 180-3000 μέτρα. Εισήχθη στην Ιάβα το 1890 και στην Βραζιλία το 1919. Το 1966 εισήχθη στην Αυστραλία και από τότε σε πολλές άλλες χώρες. Συναντάται στις κορυφογραμμές σε αργιλώδη, λατεριτικά και μερικές φορές αργιλώδη εδάφη. Εμφανίζεται σε ανοικτά δάση βουνών και αναπτύσσεται καλύτερα σε βαθιά, υγρά, καλά στραγγιζόμενα εδάφη.
 

Ευκάλυπτος Urophylla – Χρήσεις του Ευκάλυπτου

Ευκάλυπτος Urophylla - eucalyptus.gr
Ευκάλυπτος Urophylla – eucalyptus.gr

Ο Ευκάλυπτος Urophylla δεν έχει μεγάλες εδαφικές απαιτήσεις, χρησιμοποιείται ευρέως για αναδάσωση, τόσο σε πλημμυρισμένα εδάφη αλλά και σε ξηρά εδάφη τροπικών εδαφών. Το ξύλο του Ευκαλύπτου Urophylla χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή χαρτοπολτού, καυσόξυλων και κάρβουνου. Άλλη κύρια χρήση του ξύλου είναι για πίνακες, μακράς διάρκειας πασσάλους, για ελαφριές και βαριές κατασκευές, στις κατασκευές επίπλων, στην ξυλουργική, για κόντρα πλακέ και νοβοπάν σανίδες. Είναι χρήσιμος για την προστασία στις όχθες των ποταμών καθώς παρέχει σκιά και είναι είδος που παράγει μέλι με καλές ιδιότητες. Ο φλοιός έχει περιεκτικότητα σε τανίνη πάνω του 10% αλλά δεν χρησιμοποιείται για εμπορικούς σκοπούς. Τα φύλλα δίνουν ωχροκίτρινο έλαιο, τα κύρια συστατικά των οποίων είναι π-κυμένιο (76%), α-πινένιο (7%) και γ-τερπινένιο (4%).

Τέλος, ο Ευκάλυπτος Urophylla έχει καλή αναβλάστηση και αναμένεται να αποδώσει για τουλάχιστον τρεις περιστροφές (κοπές) μετά την αρχική περιστροφή. Η κοπή μπορεί να πραγματοποιηθεί και για μικρό χρονικό διάστημα 3-5 ετών, για μικρού μεγέθους ξυλοπολτό, αλλά γενικά προορίζεται για 8-10 χρόνια.
Πηγή: Eucalyptus urophylla S.T. Blake, Ecology and silviculture in Vietnam
 
 
error: Content is protected !!