Ο Ευκάλυπτος Globulus (Blue Gum)

Ο Ευκάλυπτος Globulus (Blue Gum)

Ιδανικός για παραγωγή βιομάζας και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Ευκάλυπτος Globulus – Προέλευση του Ευκάλυπτου

Ευκάλυπτος Globulus-eucalyptus.gr
Ευκάλυπτος Globulus-eucalyptus.gr

Ο Ευκάλυπτος Globulus ανήκει στην οικογένεια των Μυρτίδων (Myrtaceae) και προέρχεται από τα ανοικτά δάση της Τασμανίας και της Νότιας Βικτώριας. Η κοινή του ονομασία είναι Tasmanian Blue.

 Η προέλευση του ονόματός του είναι :

  • ‘Ευκάλυπτος’ από την ελληνική λέξη -ευ, καθώς και -κάλυπτος, και αναφέρεται στο κάλυμμα που περιβάλλει τα αναπτυσσόμενα λουλούδια και
  • ‘Globulus’ από τα λατινικά (Globulus δηλ. ένα μικρό σφαιρίδιο) που αναφέρεται στο σχήμα του καλύμματος που βρίσκεται στο ανώτερο μέρος του καρπού.

Ο Ευκάλυπτος Globulus δεν θεωρείται ότι αντιμετωπίζει κίνδυνο στην άγρια φύση και είναι ένα από τα πιο ευρέως καλλιεργούμενα δέντρα της Αυστραλίας. Μπορεί να βρεθεί σε πάρκα και κήπους σε πολλά μέρη της Αυστραλίας και έχει εδραιωθεί στο εξωτερικό (π.χ. την Αλγερία, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, την Ινδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία). Στην Καλιφόρνια είναι τόσο διαδεδομένος ώστε πολλοί να θεωρούν ότι προέρχεται από εκεί. Έχει εγκλιματιστεί τόσο καλά εκεί, καταφέρνοντας να εξαπλωθεί σε περιοχές φυσικής βλάστησης.

Ευκάλυπτος Globulus – Περιγραφή του Ευκάλυπτου

Ευκάλυπτος Globulus Καλλιέργεια - eucalyptus.gr

Ο Ευκάλυπτος Globulus ξεκινά από ένα μέσο ύψος και μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα πολύ ψηλό δέντρο που φτάνει ακόμα και τα 70 μέτρα, σε ιδανικές συνθήκες, αλλά συνήθως κυμαίνεται από 15 έως 25 μέτρα ύψος. Σε πολύ σκληρές και εκτεθειμένες συνθήκες μπορεί να παραμείνει σε θαμνώδη κατάσταση.

Ο Ευκάλυπτος Globulus διαθέτει ένα τραχύ γκριζωπό φλοιό και τα κλαδιά του χωρίζονται σε μεγάλες λωρίδες, όπου δημιουργούν σκιά στο άνω μέρος του κορμού. Τα λευκά άνθη του εμφανίζονται από το χειμώνα μέχρι και τις αρχές του καλοκαιριού και έχουν 3 με 6 γκριζωπούς καρπούς (Gum nuts)

Το ξύλο του Ευκάλυπτου Globulus είναι ανθεκτικό και ανοιχτόχρωμο με διακριτικούς αυξητικούς δακτυλίους και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ποικιλία σκοπών, όπως σε σιδηροδρομικούς πασσάλους, τραβέρσες, παραγωγή χαρτιού, μελιού και λαδιού. Είναι επίσης ιδανικός για χρήση ως καύσιμο για την παραγωγή βιομάζας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η περιεκτικότητα του Ευκάλυπτου Globulus σε έλαια (πτητικές ουσίες) είναι σχετικά χαμηλή, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την εκχύλιση του ελαίου από τους ευκαλύπτους, ιδίως στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Το έλαιο του έχει ένα ανοικτό κίτρινο χρώμα και χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και την παραγωγή σαπουνιών.

Ευκάλυπτος Globulus – Κλιματολογικές συνθήκες  για τον Ευκάλυπτο

Ευκάλυπτος Globulus Κλιματολογικές Συνθήκες - eucalyptus.gr
Ευκάλυπτος Globulus Κλιματολογικές Συνθήκες – eucalyptus.gr

O Ευκάλυπτος Globulus προτιμά υγρά κλίματα με ομοιόμορφη μέση ετήσια βροχόπτωση πάνω από 700mm. Η ιδανική μέση θερμοκρασία είναι 13οC και παρουσιάζει μικρή αντοχή σε χαμηλές θερμοκρασίες. Γενικά αναπτύσσεται σε κλιματολογικές συνθήκες όμοιες με τη χώρα καταγωγής του. Οι παγετοί και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες είναι βασικοί περιορισμοί, γιατί εξαιτίας αυτών τα νεαρά φυτά μπορούν να υποστούν σοβαρές ζημιές. Τα όρια αντοχής του ευκαλύπτου Globulus είναι -7º -8º C και το μέγιστο που μπορεί να υποστεί είναι έως 10 ημέρες παγετού το χρόνο.

Επίσης, οι περιοχές που καλλιεργείται ο Ευκάλυπτος Globulus δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 400-450 μέτρα υψόμετρο και δεν πρέπει να χαρακτηρίζονται από έντονους ανέμους και ομίχλες.

Ευκάλυπτος Globulus –Φύτευση Ευκάλυπτου

Ο Ευκάλυπτος Globulus σε αντίθεση με άλλα είδη, δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε σχέση με τους τύπους των εδαφών. Μπορεί να αναπτυχθεί σε φτωχά όξινα υποστρώματα αλλά και σε εδάφη με ιζηματογενή σύνθεση που καλύπτονται από σχιστόλιθο ή χαλαζίες. Αυτού του είδους τα εδάφη είναι κατάλληλα επειδή έχουν χαμηλά επίπεδα φωσφόρου, η απουσία των οποίων είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη του ευκαλύπτου.

 Απαραίτητη για τη γρήγορη ανάπτυξή του Ευκάλυπτου Globulus είναι και η καλή λίπανση. Καλύτερη ανάπτυξη έχει παρατηρηθεί σε αλκαλικά και πυριτικά εδάφη με μέτρια ή ουδέτερη οξύτητα (τιμές pΗ μεταξύ 5 και 7). Μεγάλη σημασία έχει και το βάθος του εδάφους, όπου αν και ιδανικά είναι περίπου τα 2μ., λόγω της πλαστικότητας και της ανθεκτικότητας του ευκαλύπτου, μπορεί να αναπτυχθεί και σε πιο ρηχά εδάφη εφόσον γίνουν οι κατάλληλες εργασίες.

 Προετοιμασία του εδάφους

 Για να επιτευχθεί η σωστή ανάπτυξη του Ευκάλυπτου Globulus θα πρέπει να έχει προηγηθεί η σωστή προετοιμασία και ο καθαρισμός του εδάφους. Ο ανταγωνισμός που προκύπτει με τα άλλα φυτά, επηρεάζει την απόδοση του δένδρου. Με δεδομένη την ευαισθησία του στον ανταγωνισμό και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι επιρρεπής στα ζιζάνια, τα εδάφη πρέπει να καθαρίζονται από βάτα και ακανθώδεις θάμνους.

 Γενικότερα, πρέπει να απομακρύνεται κάθε είδους βρωμιά για να επιτρέπεται η εύκολη εγκατάσταση των ριζών. Ο λόγος που πρέπει να καθαρίζεται το έδαφος είναι για να επιτυγχάνεται η μέγιστη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το έδαφος. Το έδαφος πρέπει να προετοιμάζεται κατάλληλα μόνο στα σημεία που πρόκειται να φυτευτούν οι Ευκάλυπτοι Globulus. Το όργωμα της υπόλοιπης επιφάνειας καλό είναι να αποφεύγεται.

 Η προετοιμασία του εδάφους είναι περισσότερο απαραίτητη σε φτωχά ποιοτικά εδάφη και πρέπει να γίνεται πιο εντατικά σε εδάφη που είναι συμπαγή ή πετρώδη. Σε εδάφη φρέσκα και βαθιά η εντατική προετοιμασία δεν αποφέρει κάποιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα, ίσα-ίσα μπορεί να αποβεί και ιδιαίτερα αντιπαραγωγική προκαλώντας αύξηση των ζιζανίων και εδαφική διάβρωση.

Στην περίπτωση του φρέσκου εδάφους, σημασία δεν έχει η εντατική προετοιμασία, αλλά η εξάλειψη του ανταγωνισμού από άλλα φυτά και ζιζάνια στα οποία και ο Ευκάλυπτος Globulus παρουσιάζει μεγάλη ευαισθησία. Η σημασία του σωστού χημικού ελέγχου Ο έλεγχος του ανταγωνισμού μεταξύ των ευκαλύπτων, με χημικά, μπορεί να αποδειχθεί μία ιδιαίτερα αποδοτική και οικονομική λύση.

Η χρήση του κατάλληλου ζιζανιοκτόνου έχει θετικά αποτελέσματα για την διατήρηση της εδαφικής κάλυψης, καθώς συμβάλλει στη σταθερότητα του εδάφους και ελαχιστοποιεί την εδαφική διάβρωση από τη βροχή. Ο χημικός έλεγχος πρέπει να γίνεται προσεκτικά και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ο πιο διαδεδομένος τρόπος εφαρμογής του ζιζανιοκτόνου είναι σε υγρή μορφή δηλ. ανάμειξη του προϊόντος με νερό.

Πυκνότητα Φύτευσης

Ο σωστός τρόπος φύτευσης του Ευκάλυπτου Globulus, έχει μεγάλη σημασία για την σωστή ανάπτυξη του ευκαλύπτου και συμβάλλει στις μελλοντικές οικονομικές απολαβές. Μια αρχική διάταξη φύτευσης με μεγάλη πυκνότητα, παράγει όπως είναι φυσικό μεγαλύτερο όγκο προϊόντος από ότι μία πιο αραιή και διακλαδισμένη διάταξη.

Αντίθετα η πολύ χαμηλή πυκνότητα επιτρέπει την μεγαλύτερη ανάπτυξη του κάθε Ευκάλυπτου Globulus  μεμονωμένα και επίσης η ποιότητα των προϊόντων (αποφλοιωμένο ξύλο) μπορεί να αντισταθμίσει την απώλεια της παραγωγής που θα υπήρχε, σε περίπτωση πυκνής φύτευσης.

Ευκάλυπτος Globulus Ασθένειες και παράσιτα

Ευκάλυπτος Globulus - eucalyptus.gr
Ευκάλυπτος Globulus – eucalyptus.gr

Ο Ευκάλυπτος Globulus  δεν είναι ευάλωτος σε πολλών ειδών ασθένειες, όμως αυτές που τον επηρεάζουν μπορούν να προκαλέσουν σημαντική ζημιά. Ο ευκάλυπτος προσβάλλεται από ένα είδος παράσιτου που μοιάζει με σκαθάρι και ονομάζεται Gonipterus. Προέρχεται από την Αυστραλία και η εμφάνισή του στις χώρες τις Ευρώπης παρατηρείται την τελευταία δεκαετία. Προκαλεί βλάβη σε ενήλικα δέντρα και προσκολλάται στις άκρες των φύλλων.

 Ένα είδος μύκητα που προσβάλλει τον Ευκάλυπτο Globulus είναι ο Botrytis cinerea. Η ασθένεια που προκαλείται στον ευκάλυπτο λέγεται “The evil blue”. Η ασθένεια χαρακτηρίζεται από ένα μπλε-πράσινο λεκέ που αφήνετε στο στέλεχος του φυτού και προσβάλλει και τις γειτονικές περιοχές. Από την ασθένεια πλήττονται κυρίως τα νεαρά δέντρα. Το φυτό αρχίζει να καταστρέφεται από την περιοχή που εμφανίζεται η μόλυνση και σιγά σιγά φτάνει ως την κορυφή.

Γενικά εάν οι μυκητιάσεις στον Ευκάλυπτο Globulus εμφανίζονται με τη μορφή κηλίδων στο φύλλωμα, η ζημία μπορεί να σταματήσει με τη χρήση μυκητοκτόνων.

Πηγή: www.wikepedia.org & www.agricultura.com

error: Content is protected !!