Ο Ευκάλυπτος Radiata

Ευκάλυπτος Radiata – Προέλευση

Ο Ευκάλυπτος Radiata, κοινώς γνωστό ως στενόφυλλη μέντα ή μέντα Forth River, είναι ένα είδος ευκάλυπτου που είναι ενδημικό στη νοτιοανατολική Αυστραλία. Έχει τραχύ, ινώδη έως ξεφλουδισμένο φλοιό στον κορμό και μεγαλύτερα κλαδιά, λείο γκρίζο φλοιό στα λεπτότερα κλαδιά, λογχοειδή έως καμπύλα ή σχεδόν γραμμικά φύλλα, μπουμπούκια ανθέων σε ομάδες των έντεκα έως είκοσι ή περισσότερων, λευκά άνθη και κυπελλοειδείς , ημισφαιρικό ή κοντό σφαιρικό φρούτο.

Ευκάλυπτος Radiata – Περιγραφή

Ευκάλυπτος Radiata - eucalyptus.gr
Ευκάλυπτος Radiata – eucalyptus.gr

Ο Ευκάλυπτος Radiata είναι ένα δέντρο που συνήθως αναπτύσσεται σε ύψος 10–50 m και σχηματίζει έναν λιγνοκόνδυλο. Έχει τραχύ, λεπτά ινώδη ή ξεφλουδισμένο γκρίζο φλοιό στον κορμό και τα κλαδιά, συνήθως λείο γκρίζο φλοιό σε κλαδιά λεπτότερα από 80 mm. Τα νεαρά φυτά και η αναγέννηση των πρεμνοειδών έχουν άμισχα, στενά λογχοειδή έως γραμμικά φύλλα μήκους 33–100 mm, πλάτους 5–20 mm, πιο χλωμά στην κάτω επιφάνεια και διατεταγμένα απέναντι σε ζεύγη. Τα ενήλικα φύλλα έχουν την ίδια απόχρωση του πράσινου και στις δύο πλευρές, σε σχήμα λόγχης έως καμπύλα ή σχεδόν γραμμικά, 55–120 mm μήκος και 6–15 mm πλάτος, που στενεύουν σε έναν μίσχο 5 Μήκος –16 mm. Τα μπουμπούκια ανθέων είναι διατεταγμένα σε μασχάλες φύλλων σε έναν μη διακλαδισμένο μίσχο μήκους 2–12 mm και οι μεμονωμένοι μπουμπούκια σε μίσχους μήκους 2–4 mm. Οι ώριμοι οφθαλμοί έχουν σχήμα ράβδου, μήκους 3–5 mm και πλάτους 2–3 mm με στρογγυλεμένο ή κωνικό περίβλημα που είναι πιο κοντό και στενό από το φλοράλ κύπελλο στην ένωση. Η ανθοφορία γίνεται από τον Οκτώβριο έως τον Ιανουάριο και τα άνθη είναι λευκά. Ο καρπός είναι μια ξυλώδης, σε σχήμα κυπέλλου, ημισφαιρική ή κοντή σφαιρική κάψουλα μήκους 3–6 mm και πλάτους 4–7 mm με τις βαλβίδες κοντά στο επίπεδο του χείλους.

Ευκάλυπτος Radiata – Ευδοκιμία

Ο Ευκάλυπτος Radiata αναπτύσσεται σε δάση και δασικές εκτάσεις, συνήθως σε ψυχρότερους ή πιο υγρούς οικοτόπους. Εμφανίζεται στη Νέα Νότια Ουαλία νότια από κοντά στα σύνορα του Κουίνσλαντ, στην Επικράτεια της Πρωτεύουσας της Αυστραλίας, στο κρατικό δάσος Wombat, στο Εθνικό Πάρκο Great Otway και στις οροσειρές του South Gippsland στη Βικτώρια. Εμφανίζεται επίσης στην Τασμανία όπου περιορίζεται στη λεκάνη απορροής του ποταμού Forth. Το υποείδος robertsonii περιορίζεται σε ορεινά και υποαλπικά δάση της βορειοανατολικής Βικτώριας.

Ευκάλυπτος Radiata- Χρήση

Ο Ευκάλυπτος Radiata έχει έξι γνωστούς χημειότυπους αιθέριου ελαίου. Τα φύλλα αποστάζονται για έλαια ευκαλύπτου με βάση το κινεόλη και το φελανδρένιο. Ο Ευκάλυπτος Radiata ήταν το πρώτο είδος ευκαλύπτου που χρησιμοποιήθηκε εμπορικά για λάδι από τον φαρμακοποιό της Μελβούρνης, Joseph Bosisto, το 1854 ως “Eucalyptus amygdalina”.

Πηγή : wikipedia.org

error: Content is protected !!